Jedli ste už veveričku? Prekvapí vás jej chuť
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Mnohým sa veverička na tanieri úplne nepozdáva. V iných kútoch sveta je ich konzumácia úplne bežná. Na červenom víne chutí priam delikátne a mäso pripomína chuť králika s príchuťou, áno, orieškov.
Najväčší výskyt veveričiek je v Amerike a v parkoch Británie. Je preto pochopiteľné, že sa do ich jedálnička dostala práve tam. Argumenty, prečo by ste veveričku neochutnali, netreba dlho hľadať. Faktom je, že v Británii bol tento druh mäsa veľmi populárny, po vojne ho vymenili za zajačie a kuracie mäso. K tradícii sa postupne vracajú poľovníci a niektoré reštaurácie v Londýne a Edinburghu.
Mäso je veľmi zdravé a chutí ako zajac. "Ja používam veveričie mäso z rôznych dôvodov; je zdravé, nutrične vyvážené, má nízky obsah tuku a je naozaj veľmi chutné. Nikdy som nedostal sťažnosť, alebo negatívny ohlas od zákazníka, ktorý jedol v mojej reštaurácii. Ľuďom vždy veľmi chutilo a povedali, že by si to určite dali znovu," vysvetľuje šéfkuchár Paul Wedgwood z Edinburghu.
Pre odvážlivcov je tu recept na prípravu mäsa z veveričky, ktorý odporúča britský The Telegraph.
Veverička na červenom víne s borievkami
Na prípravu potrebujete:
- 2 veveričky
- 1 PL polohrubej múky
- 1 jemne nasekaná cibuľa
- 1 jemne nasekaná mrkva
- 4 nakrájané plátky slaniny
- 1 pretlačený strúčik cesnaku
- 300ml červeného vína
- 600ml vývaru
- štipka tymianu
- 4 rozdrvené borievky
- soľ a korenie
1. Mäso obalíme v múke a na rozpálenom oleji sprudka opečieme z každej strany v hlbokej panvici.
2. Mäso vyberieme a dáme na bok. Do panvice hodíme nakrájanú cibuľku, mrkvu, slaninu a cesnak. Smažíme na malom ohni 10 až 15 minút, až kým nie je slaninka opečená a mrkva jemná.
3. Pridáme víno, tymián a borievky. Privedieme k varu a minútu miešame, aby sa chute spojili.
4. Vrátime mäso späť do panvice, osolíme a okoreníme. Pridáme dostatočné množstvo vývaru, alebo vody s bujónom tak, aby takmer zakrývalo mäso.
5. Dusíme na miernom ohni hodinu a pol, až kým mäso nie je jemné. Vyberieme mäso na tanier a varom zredukujeme omáčku v panvici. Potom ňou polejeme mäso a servírujeme so zemiakovým pyré.