Zatiahnuté
19°
Bratislava
Diana
1.7.2022
Jedli ste už veveričku? Prekvapí vás jej chuť
Zdielať na
Gastro

Jedli ste už veveričku? Prekvapí vás jej chuť

Mnohým sa veverička na tanieri úplne nepozdáva. V iných kútoch sveta je ich konzumácia úplne bežná. Na červenom víne chutí priam delikátne a mäso pripomína chuť králika s príchuťou, áno, orieškov.

Najväčší výskyt veveričiek je v Amerike a v parkoch Británie. Je preto pochopiteľné, že sa do ich jedálnička dostala práve tam. Argumenty, prečo by ste veveričku neochutnali, netreba dlho hľadať. Faktom je, že v Británii bol tento druh mäsa veľmi populárny, po vojne ho vymenili za zajačie a kuracie mäso. K tradícii sa postupne vracajú poľovníci a niektoré reštaurácie v Londýne a Edinburghu.

Mäso je veľmi zdravé a chutí ako zajac. "Ja používam veveričie mäso z rôznych dôvodov; je zdravé, nutrične vyvážené, má nízky obsah tuku a je naozaj veľmi chutné. Nikdy som nedostal sťažnosť, alebo negatívny ohlas od zákazníka, ktorý jedol v mojej reštaurácii. Ľuďom vždy veľmi chutilo a povedali, že by si to určite dali znovu," vysvetľuje šéfkuchár Paul Wedgwood z Edinburghu. 

Pre odvážlivcov je tu recept na prípravu mäsa z veveričky, ktorý odporúča britský The Telegraph

Veverička na červenom víne s borievkami

Na prípravu potrebujete:

  • 2 veveričky
  • 1 PL polohrubej múky
  • 1 jemne nasekaná cibuľa
  • 1 jemne nasekaná mrkva
  • 4 nakrájané plátky slaniny
  • 1 pretlačený strúčik cesnaku
  • 300ml červeného vína
  • 600ml vývaru
  • štipka tymianu
  • 4 rozdrvené borievky
  • soľ a korenie

1. Mäso obalíme v múke a na rozpálenom oleji sprudka opečieme z každej strany v hlbokej panvici. 

2. Mäso vyberieme a dáme na bok. Do panvice hodíme nakrájanú cibuľku, mrkvu, slaninu a cesnak. Smažíme na malom ohni 10 až 15 minút, až kým nie je slaninka opečená a mrkva jemná. 

3. Pridáme víno, tymián a borievky. Privedieme k varu a minútu miešame, aby sa chute spojili.

4. Vrátime mäso späť do panvice, osolíme a okoreníme. Pridáme dostatočné množstvo vývaru, alebo vody s bujónom tak, aby takmer zakrývalo mäso. 

5. Dusíme na miernom ohni hodinu a pol, až kým mäso nie je jemné. Vyberieme mäso na tanier a varom zredukujeme omáčku v panvici. Potom ňou polejeme mäso a servírujeme so zemiakovým pyré.

Súvisiace články