Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Životu nebezpečné grilovanie! TOTO by ste mali o ňom vedieť
Zdielať na

Životu nebezpečné grilovanie! TOTO by ste mali o ňom vedieť

Mäso na grilovanie, guláše, kúrenie v pieckach či v krboch vraj zamorujú ovzdušie jemným prachom, ktorý zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení. Merania na Slovensku ukázali, že dym z domácností znečisťuje ovzdušie najviac.

Grilovanie, vykurovanie krbmi, kachľami či pecami zamoruje ovzdušie Slovenska viac ako priemysel alebo doprava. Potvrdil to aj poradca Ekologickej rady v Dánsku, Kaare Press-Kristensen. V porovnaní s priemerom krajín Európskej únie patríme k tým najviac znečisteným. Veľmi nebezpečné sú pritom najmenšie častice, ktoré bohužiaľ, nevidíme ani necítime. Dostávajú sa do krvi a zvyšujú riziko srdcovo-cievnych ochorení či rakoviny pľúc. 

Niekde na Hornej Orave, na Gemeri či na Pohroní, kde sa kúri v peciach vo veľkom, by sme v bežnom vzduchu namerali 5 000 až 6 000 nebezpečných častíc, takzvaných PM2,5 jednotiek. 

V niektorých slovenských mestách, napríklad v Prievidzi, v Prešove, v Poprade či v Žiline, platí plošný zákaz grilovať na balkónoch. "Poslanci mestského zastupiteľstva prijali všeobecne záväzné nariadenie, ktoré zakazuje grilovať na balkónoch. Týka sa to aj elektrických grilov," priznal hovorca mesta Žilina Pavol Čorba. Obyvatelia sa vo veľkom sťažovali, nie však kvôli dymu, ale kvôli zápachu grilovaných pochúťok. Iné mestá ako Košice, Banská Bystrica alebo Bratislava takýto zákaz nemajú. 

Celoplošný zákaz grilovať kdekoľvek na Slovensku by možno prešiel, ale zákaz kúriť v domácnostiach peci sotva. V najviac zamorených regiónoch nie je dostupný plyn a elektrina je príliš drahá. S riešením bude musieť pomôcť štát. "Keď to nebudeme riešiť, čakajú nás vysoké pokuty zo strany Európskej únie," potvrdil enviromentalista z CEPTA Daniel Lešinský.

Súvisiace články