Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Chcete mať postavičku ako lusk? Odborníci predstavili TOP diéty pre rok 2018
Zdielať na

Chcete mať postavičku ako lusk? Odborníci predstavili TOP diéty pre rok 2018

S Vianocami pomaly, ale isto odchádza aj obdobie nezdravého stravovania. Aby ste sa opäť zmestili do svojej pôvodnej konfekčnej veľkosti, prinášame vám diéty, ktoré budú podľa odborníkov udávať trend v oblasti chudnutia pre rok 2018.

# Diéta DASH

Táto diéta sa odporúča ľuďom s vysokým krvným tlakom. Ak si na ňu trúfate, musíte sa vyhýbať nasýteným tukom, sladkým nápojom, sladkostiam, plnotučnému mlieku, niektorým olejom a čo je najdôležitejšie, nesmiete toľko soliť. Naopak, doprajte vášmu telu viac ovocia, zeleniny, bielkovín a nízkotučných mliečnych výrobkov.

# Stredomorská diéta

Diéta dostala meno podľa stravovacích návykov ľudí, ktorí žijú v stredomorských krajinách. Ich jedálniček pozostáva zo štedrých porcií ovocia a zeleniny a na ich tanieri nechýbajú zdravé tučné jedlá, ako sú ryby, orechy a olivový olej.

# Flexitárna diéta

Jej názov vznikol kombináciou slov flexibilný a vegetariánsky. Táto metóda chudnutia vyzýva ľudí k tomu, aby zväčša konzumovali vegetariánsku stravu. Neznamená to však, aby ste sa mäsitých jedál vzdali úplne.

# Weight Watchers

Diéta Weight Watchers (stráženie kalórií) sa taktiež nazýva bodovou diétou, pretože prideľuje potravinám body, a to podľa celkového obsahu tuku a vlákniny v jednotlivých porciách a ich energetickej hodnoty. Kým potraviny s vysokým obsahom živín majú menej bodov, sladkosti ich naopak majú najviac.

# MIND diéta

MIND je kombináciou DASH a stredomorskej diéty. Okrem zhodených kíl má tiež blahodárne účinky na naše zdravie, keďže údajne predchádza Alzheimerovej chorobe. Ľudia jedia potraviny, ktoré sú prospešné pre náš mozog, čiže listovú zeleninu, orechy, bobule, fazuľu, celé zrná, ryby, hydinu, olivový olej a víno. Zabudnúť však musia na červené mäso, maslo, syry, sladkosti a smažené jedlá.

# TLC diéta

TLC diéta má pomôcť ľuďom s vysokým cholesterolom. Jej prívrženci znižujú celkové množstvo tuku v jedlách, ktorý naopak nahrádzajú stravou bohatou na vlákninu.

# Volumetrics

Ľudia, ktorí dodržiavajú volumetrickú diétu, musia venovať pozornosť hustote energie v potravinách - inými slovami počítanie kalórií. Podstatou je nízky príjem nasýtených tukov.

Súvisiace články