Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Týmto potravinám sa radšej vyhnite: Predstavujeme vám 7 najnezdravejších jedál planéty
Zdielať na

Týmto potravinám sa radšej vyhnite: Predstavujeme vám 7 najnezdravejších jedál planéty

Na tanieri vyzerajú lákavo, no v skutočnosti sú plné tukov, cukrov, éčok, karcinogénov a iných jedov. Ktoré potraviny by sme mali z nášho jedálnička vynechať, aby sme si ochránili naše zdravie?

1. Biele pečivo

Biela múka, ktorú obsahuje väčšina pečiva, sa radí medzi "biele jedy", kde patrí aj soľ, cukor a niektoré mliečne výrobky. Obsahuje kyselinotvorné látky a pri jej spracovaní sa stráca vláknina, vitamíny a minerály. Pri spracovaní zŕn zároveň dochádza k strate ich farby, ktorú pekári nahradia umelým farbivom. Pečivo môže zároveň spôsobovať alergiu, pretože obsahuje lepok.

2. Ovocný džús

V reklamách sa o ovocných džúsoch hovorí ako o zdravých nápojoch, ktoré sú vyrobené len z ovocia. V skutočnosti však obsahujú množstvo cukru, čo pri častej konzumácii môže viesť k obezite - v niektorých prípadoch dokonca až k chorobe dna. To samozrejme neplatí o kvalitných 100-percentných džúsoch, v ktorých nie je žiadny cukor.

3. Nealko nápoje

O tom, že nealko nápoje, ako je kola, nášmu zdraviu veľmi neprospievajú, snáď netreba polemizovať. Dôvodom je vysoký podiel fruktózy kukuričného sirupu, rafinované soli a kofeín. Pravidelná konzumácia sladených nápojov môže viesť k zvýšenému krvnému tlaku, srdcovým ochoreniam, cukrovke a obezite.

4. Smažené jedlá

Hranolčeky, kuracie krídelká v trojobale, či vyprážaný syr si z času na čas dopraje každý z nás. S ich konzumáciou by sme to však rozhodne nemali preháňať, keďže obsahujú množstvo tukov, kalórií a soli. Smažené potraviny sa tiež spájajú s vážnymi zdravotnými problémami, ako je cukrovka a rôzne kardiovaskulárne ochorenia.

5. Údeniny

Komu z nás by sa pri pomyslení na oravskú slaninku či domácu klobásku nezbiehali slinky? Pri najbližšej zabíjačke však majte na pamäti, že práve spomínané mňamky sú preukázané karcinogény, ktoré môže spôsobovať rakovinu tráviaceho traktu.

6. Cereálie

Najhoršie, čo môžete urobiť pre váš organizmus, je dať si na raňajky misku cereálií. Výživovo sú totiž na rovnakej úrovni ako biele pečivo, keďže sú vyrobené z obilnín. Cereálie z obchodu sú nezdravé aj kvôli vysokému obsahu cukru. Lepšou alternatívou je domáce müsli, ktoré je bez konzervantov, cukru, umelých farbív a éčok.

7. Energetické nápoje

Energetické nápoje sľubujú prílev stratenej energie, čo ocenia najmä profesionálni vodiči a študenti. Jednou z hlavných stimulačných látok je kofeín, ktorý pôsobí na centrálnu nervovú sústavu. Práve tento fakt je pri nadmernom pití hrozbou pre pacientov s chorobami srdca.

Súvisiace články