Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cítite sa bez energie? Porazte jarnú únavu správnym jedálničkom!
Zdielať na

Cítite sa bez energie? Porazte jarnú únavu správnym jedálničkom!

Cítite sa bez energie napriek tomu, že dni sú čoraz dlhšie a slnečnejšie? Jarná únava nie je žiaden výmysel. Poradíme vám, ktoré potraviny zaradiť do vášho jedálnička, aby ste si znova dobili baterky.

Mandle

Už hrsť mandlí denne vám dodá stratenú energiu. Obsahujú totiž vápnik, fosfor, horčík, draslík, železo a sú bohaté na bielkoviny. Práve nedostatok horčíka je totiž zodpovedný za to, že sa cítite ako vyžmýkaný citrón.

Brokolica

Vitamínová bomba v podobe brokolice je silným antioxidantom a bohatým zdrojom koenzýmu Q10. Je plná vlákniny, vápnika, kyseliny listovej, vitamínov A a C, betakaroténu, či draslíka. Pokiaľ je to možné, uprednostnite ju v surovom stave alebo pripravenú na pare.

Klíčky

Naklíčené semienka sú bohaté na bielkoviny, vitamíny skupiny B, kyselinu listovú a vitamín E. Netreba zabúdať ani na minerály, najmä fosfor, draslík, horčík a železo.

Ovsené vločky

Miska ovsených vločiek je skvelou raňajkovou voľbou. Ovos vás nielen, že perfektne nakopne do nového dňa, no zároveň zvyšuje pozornosť a je spúšťačom dobrej nálady. Môže za to obsiahnutý vápnik, draslík, horčík, vitamíny E, B vitamíny, vláknina a ďalšie živiny, ktoré pomáhajú proti únave a stresu.

Jahody

Konzumácia čerstvých jahôd dodá telu stratenú energiu, keďže na rozdiel od iných sladkostí sú jahody prírodným cukrom. Obsahujú vitamíny C a E, železo, vlákninu, antioxidanty, draslík, mangán, meď, fluór a fosfor. 

Losos

Losos ako aj všetky druhy rýb obsahujú omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, čím výrazne zvyšujú energetickú hladinu. Namiesto mastného a údeného mäsa si preto na obed doprajte radšej rybu.

Žerucha

Žerucha by rozhodne nemala chýbať vo vašej záhradke. Prospešná je najmä vďaka horčíku, draslíku, železu, vápniku a vitamínu C. Pridávať ju môžete do šalátov, polievok či nátierok.

Súvisiace články