Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Urobte niečo pre svoje zdravie! Pridajte do svojho jedálnička tieto potraviny a vaše telo sa vám poďakuje
Zdielať na

Urobte niečo pre svoje zdravie! Pridajte do svojho jedálnička tieto potraviny a vaše telo sa vám poďakuje

Hovorí sa, že sme to, čo jeme. Štíhla línia, správne fungovanie orgánov v tele a celkové zdravie človeka skutočne závisí od toho, čo máme na tanieri. Ak chcete byť zdravý ako ryba, pridajte do svojho jedálnička tieto potraviny.

#1 Oriešky

Už jedna hrsť orieškov denne prispieva k lepšiemu fungovaniu vášho mozgu. Sú skvelým zdrojom vitamínu E, ako aj nenasýtených mastných kyselín, bielkovín, vlákniny, fosforu a draslíka. Kým lieskovce podporujú činnosť mozgu, pistácie zase spomaľujú proces starnutia.

#2 Vajíčka

Vajíčka sú významným zdrojom proteínov a komplexu B-vitamínov. Tieto vitamíny spomaľujú starnutie a odumieranie mozgových buniek a zabraňujú vzniku niektorých chorôb. Taktiež sa odporúčajú tehuľkám, keďže sú prospešné pre zdravý vývoj mozgu plodu.

#3 Brokolica

Vitamínová bomba v podobe brokolice je silným antioxidantom a bohatým zdrojom koenzýmu Q10. Je plná vlákniny, vápnika, kyseliny listovej, vitamínov A a C, betakaroténu, či draslíka. Pokiaľ je to možné, uprednostnite ju v surovom stave alebo pripravenú na pare.

​#4 Jahody

Konzumácia čerstvých jahôd dodá telu stratenú energiu, keďže na rozdiel od iných sladkostí sú jahody prírodným cukrom. Obsahujú vitamíny C a E, železo, vlákninu, antioxidanty, draslík, mangán, meď, fluór a fosfor.

#5 Banány

Banány obsahujú škrob, ktorý nám dodáva pocit plnosti. Zároveň znižuje chuť do jedla tým, že spomaľuje žalúdok pred vyprázdňovaním. Je bohatý na pektín, ktorý pomáha zbaviť sa toxínov z nášho tela.

#6 Mrkva

Mrkva pomáha nášmu imunitnému systému. Obsahuje karotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A, ktorý zlepšuje našu odolnosť voči infekciám.

#7 Strukoviny

Konzumácia strukovín je zárukou rovnováhy sacharidov a bielkovín, keďže predstavuje stabilný zdroj glukózy namiesto náhleho prísunu jednoduchých sacharidov. Strukoviny sa preto odporúčajú najmä ľuďom trpiacim cukrovkou.

#8 Figy

Figy obsahujú fruktózu, glukózu, pektíny, organické kyseliny, vitamíny A, C, B1, B12 a mnohé ďalšie. Sú vhodné na zlepšenie tráviacich ťažkostí, tvorbu vápnika v kostiach a zníženie rizika osteoporózy.

Súvisiace články