Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bojuješ pri jedení s kečupom? Vedci vyriešili problém za teba
Zdielať na

Bojuješ pri jedení s kečupom? Vedci vyriešili problém za teba

BOSTON / Bojuješ pri každom jedení s fľašou kečupu a trasieš ňou? Poďakuj sa vedcom z Bostonu, korí tvoj problém čoskoro vyriešia.

Experti z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) vyvinuli nový povrch vnútra fľaše, ktorý je extrémne šmykľavý. Jeho využitie sa samozrejme nevzťahuje len na fľašky kečupu, ale aj zubné pasty, kozmetiku a dokonca aj lepidlá.  

Vedci z MIT veria, že ich vynález dokáže výrazne obmedziť plytvanie produktov. Systém extrémne šmykľavej steny nahradí všetky manuálne vyklepávacie techniky, ktorých je naozaj veľa. Od povestných úderov, vyklepávania, trasenia, kývania, až po prerezanie nádoby. Keď sa do fľašiek zapracuje nový povrch, tekutina sa po ňom šmykne bez problémov. 

Pri výrobe sa musí fľaša najprv potiahnuť hrubým povrchom. Naň potom príde veľmi tenká vrstva nového materiálu a pridá sa tekutina, ktorá vytvorí veľmi šmykľavý povrch. Kečup sa prakticky bude vznášať nad povrchom nádoby a nebude mať problém sa dostať von.

​Podľa profesora Kripy Varanasiho, ktorý povrch vyvinul, je technológia úplne bezpečná. "Skvelé je na tom to, že povrch je v kombinácií s pevnou a tekutou zložkou, a preto je možné ho prispôsobiť na mieru daného produktu. Takže pre potraviny vyrobíme povrch z jedlého materiálu, aby sa dali konzumovať," povedal dodal Kripy Varanasiho.

Spoluvynálezca technológie, doktor David Smith verí, že dokáže tiež redukovať odpad. "Pri výrobe týchto lepkavých a polo-lepkavých produktov ostane odhadom asi sedem a pol milióna hektolitrov materiálov prilepených na stenách výrobkov. Pokiaľ ide o samotné produkty, desiatky miliárd obalov zostávajú so zvyškom produktu vnútri, takže je tu potenciál pre podstatné zredukovanie odpadu," dodal Smith.

Je možné, že niektorým ľuďom bude ich rituálny súboj s fľaškou chýbať. Táto novinka príde na trh o niekoľko rokov a uľahčí proces naliatia kečupu na obľúbené hranolky, alebo špagety.

Pozrite si archívnu reportáž TV JOJ.