Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Päť mýtov v jedálničku, ktorými si ničíme zdravie
Zdielať na

Päť mýtov v jedálničku, ktorými si ničíme zdravie

Každú chvíľu sa vynárajú nové fakty a prieskumy o tom, čo je zdravé jesť a čo nie. Človek už ani nevie, čomu môže veriť. Odborníčka na nutričné hodnoty jedla búra mýty a snaží sa viesť ľudí k správnemu postoju.

Ako to s tým jedlom v skutočnosti je, hovorí pre portál Independent odborníčka na výživu Rhiannon Lambert.

Jedenie veľa vajíčok škodí

Ľudia sa často vyhýbajú častej konzumácii vajíčok, pretože obsahuje cholesterol, ktorý by mohol zvýšiť riziko srdcových chorôb. Lambert ale vysvetľuje, že v skutočnosti vajíčka nezvyšujú v krvi zlý cholesterol, ale naopak, ten dobrý. "Vajíčka obsahujú všetky základné aminokyseliny v správnom pomere, takže naše telo je dobre vybavené, aby plne využívalo ich bielkoviny," hovorí Lambert. Sú tiež jednou z potravín, ktoré ľahko dodávajú telu pocit sýtosti.  

Rastlinný olej je zdravý

Pri rastlinných olejoch si treba uvedomiť, že nie všetky obsahujú rovnaké druhy nasýtených mastných kyselín. Najhoršie sú oleje zo semien ako je slnečnica. Sú totiž spojené so značne zvýšeným rizikom ochorenia srdca, ktoré je teraz najväčším zabijakom na svete. Hlavným dôvodom, prečo sú rastlinné oleje nebezpečné, je to, že sú počas spracovania vystavené toxickým chemikáliám. Treba sa preto vyhýbať rafinovaným olejom. Na opačnej strane stojí kokosový či olivový olej. Ten je pre nás extrémne zdravý.

Mäso je zlé

Toto presvedčenie plynie najmä z názoru, že mäso už nie je to, čo bývalo. Zvieratá nežijú voľne a sú umelo prikrmované. V tomto prípade môžme hovoriť o tom, že niektoré druhy mäsa nie sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Netýka sa to však všetkého mäsa. V konečnom dôsledku žiť zdravo, znamená žiť v rovnováhe. Lambert tvrdí, že je úplne v poriadku jesť raz týždenne nespracované, správne uvarené červené mäso, pretože je bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty a je nabité zdravými bielkovinami a tukmi, ktoré majú priaznivé účinky na naše zdravie. 

Všetky kalórie majú rovnakú váhu

Niektorí ľudia veria, že ak chcú schudnúť, musia ísť do kalorického deficitu, to znamená prijímať čo najmenej kalórii. To ale nie je pravda. Dôležitejšie ako kalórie je rozmanitosť toho, čo jeme. "Rôzne potraviny prechádzajú rôznymi metabolickými procesmi v tele a potraviny, ktoré konzumujeme, môžu priamo ovplyvniť hormóny, ktoré regulujú, kedy a koľko jeme, rovnako ako množstvo kalórií, ktoré spálime," vysvetľuje Lambert. Tak napríklad proteín znižuje apetít, nakoľko má vysoký  "index sýtosti", zatiaľ čo rovnaký počet kalórii v tuku či sacharidoch má opačný efekt.

Tuky rovná sa priberanie

V 70. rokoch nastal v obchodných reťazcoch boom s nízkotučnými a odtučnenými produktami. Väčšina "light" výrobkov je pritom naplnená sacharidmi, teda cukrom, aby nahradili chýbajúci tuk. Konzumácia zdravých tukov dokonca pomáha ľuďom odbúrať ten ich. Toto je zoznam zdravých tukov, ktoré by ste podľa odborníčky na výživu mali zaradiť do svojho jedálnička.  

  • Olejové ryby - Nedovoľte, aby vás ryby s vysokým obsahom tukov, ako je losos a makrela, odradili. Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú zdravé pre srdce
  • Avokádo - Tieto plody sú bohaté na kyselinu olejovú, tuk, ktorý znižuje krvný tlak
  • Plnotučné jogurty - Obsahujú probiotické baktérie, ktoré podporujú trávenie. Uistite sa, že kupujete prírodný, plnotučný jogurt bez cukru
  • Orechy - Niekoľko mandlí denne môže znížiť zlý cholesterol a pomôcť s reguláciou krvného cukru
  • Maslo - Je bohaté na vitamíny A a D, ako aj na mastné kyseliny a môže zvýšiť dobrý cholesterol. Zvoľte nespracované organické výrobky

Súvisiace články