Káva nie je len škodlivá. 7 zdravotných výhod kofeínu, ktoré vás prekvapia
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
O tom, aká je káva údajne škodlivá, sa toho popísalo už veľa. Každá minca má však dve strany a inak to nie je ani v prípade obľúbeného energetického nápoja. Povzbudivý kofeín či antioxidanty obsiahnuté v jednej šálke majú pre náš organizmus rôzne blahodárne účinky, ktoré vás zaručene prekvapia.
#1 Dobré pre našu pečeň
Vedci z Inštitútu Mario Negri v Taliansku zistili, že pitie kávy môže znížiť riziko vzniku cirhózy pečene až o polovicu. Jedno presso s mliekom, poprosím!
#2 Potláča vznik Parkinsona a Alzheimera
Aj vy máte obavy, že na staré kolená schytáte týchto dvoch "pánov"? Ochoreniam môžete predísť pravidelným pitím energetického nápoja. Tri šálky kávy denne dokážu znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby až o 65 percent. Pozitívny efekt na zdravie má káva aj pri Parkinsonovi, keďže šanca, že toto ochorenie u vás prepukne, sa znižuje až o 20 percent.
#3 Znižuje riziko rakoviny
Viaceré štúdie uskutočnené v posledných desaťročiach dokazujú, že káva má väčšinou negatívny vplyv na naše zdravie. V prípade rakoviny to však neplatí. Naopak, konzumácia kávy dokáže znížiť riziko rakoviny prsníka a rakoviny prostaty.
#4 Správne fungovanie srdca
Ďalším nesprávnym argumentom o škodlivosti kávy je fakt, že jej pitie nie je dobré pre náš kardiovaskulárny systém. Vedcom z Harvardu sa však podarilo dokázať, že ľudia, ktorí pijú tri až päť šálok kávy denne, majú nižšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť ochoreniami srdca ako tí, ktorí pijú iné nápoje.
#5 Zdravé kĺby
Vzhľadom k tomu, že káva zlepšuje metabolizmus, môže zabrániť reumatickému zápalovému ochoreniu kĺbov, známemu tiež ako dna. Kofeín zase znižuje riziko vzniku žlčníkových kameňov.
#6 Bez cukrovky
Cafestol, ktorý je zložkou kávy, zvyšuje hladinu inzulínu v pankrease, keď je vystavený pôsobeniu glukózy. To je dôvod, prečo pitie kávy potláča vývoj cukrovky 2.typu.
#7 Mladistvejší vzhľad
Antioxidanty obsiahnuté v káve majú omladzujúci vplyv na bunky nášho tela. Extrakt z kávy pomáha eliminovať malé vrásky a zároveň zabraňuje strate tekutín a kolagénu z nášho organizmu.