Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Káva nie je len škodlivá. 7 zdravotných výhod kofeínu, ktoré vás prekvapia
Zdielať na

Káva nie je len škodlivá. 7 zdravotných výhod kofeínu, ktoré vás prekvapia

O tom, aká je káva údajne škodlivá, sa toho popísalo už veľa. Každá minca má však dve strany a inak to nie je ani v prípade obľúbeného energetického nápoja. Povzbudivý kofeín či antioxidanty obsiahnuté v jednej šálke majú pre náš organizmus rôzne blahodárne účinky, ktoré vás zaručene prekvapia.

#1 Dobré pre našu pečeň

Vedci z Inštitútu Mario Negri v Taliansku zistili, že pitie kávy môže znížiť riziko vzniku cirhózy pečene až o polovicu. Jedno presso s mliekom, poprosím!

#2 Potláča vznik Parkinsona a Alzheimera

Aj vy máte obavy, že na staré kolená schytáte týchto dvoch "pánov"? Ochoreniam môžete predísť pravidelným pitím energetického nápoja. Tri šálky kávy denne dokážu znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby až o 65 percent. Pozitívny efekt na zdravie má káva aj pri Parkinsonovi, keďže šanca, že toto ochorenie u vás prepukne, sa znižuje až o 20 percent.

#3 Znižuje riziko rakoviny

Viaceré štúdie uskutočnené v posledných desaťročiach dokazujú, že káva má väčšinou negatívny vplyv na naše zdravie. V prípade rakoviny to však neplatí. Naopak, konzumácia kávy dokáže znížiť riziko rakoviny prsníka a rakoviny prostaty.

#4 Správne fungovanie srdca

Ďalším nesprávnym argumentom o škodlivosti kávy je fakt, že jej pitie nie je dobré pre náš kardiovaskulárny systém. Vedcom z Harvardu sa však podarilo dokázať, že ľudia, ktorí pijú tri až päť šálok kávy denne, majú nižšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť ochoreniami srdca ako tí, ktorí pijú iné nápoje.

#5 Zdravé kĺby

Vzhľadom k tomu, že káva zlepšuje metabolizmus, môže zabrániť reumatickému zápalovému ochoreniu kĺbov, známemu tiež ako dna. Kofeín zase znižuje riziko vzniku žlčníkových kameňov.

#6 Bez cukrovky

Cafestol, ktorý je zložkou kávy, zvyšuje hladinu inzulínu v pankrease, keď je vystavený pôsobeniu glukózy. To je dôvod, prečo pitie kávy potláča vývoj cukrovky 2.typu.

#7 Mladistvejší vzhľad

Antioxidanty obsiahnuté v káve majú omladzujúci vplyv na bunky nášho tela. Extrakt z kávy pomáha eliminovať malé vrásky a zároveň zabraňuje strate tekutín a kolagénu z nášho organizmu.

Súvisiace články