Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
10 najdrahších jedál sveta: Na tieto pokrmy by ste museli robiť celé mesiace
Zdielať na

10 najdrahších jedál sveta: Na tieto pokrmy by ste museli robiť celé mesiace

Každý z nás si pod pojmom "drahé jedlo" predstaví niečo iné. Kým pre niekoho je to kaviár, pre iného je luxusným obedom aj obyčajný losos. Existujú však pokrmy, na ktoré by ste museli robiť celé mesiace, aby boli pravidelnou súčasťou vašich chladničiek. Nech sa páči, dobrú chuť!

#1 Huby matsutake

Patríte k vášnivým hubárom? Musíme vás sklamať, pretože huby matsutake v našich lesoch nenájdete. Rastú výhradne v Japonsku a v niekoľkých ázijských krajinách v tieni stromov. Na cene stúpli aj vďaka tomu, že ich počet sa v dôsledku invázii hmyzu a napadnutých stromov výrazne znížil. V súčasnosti neexistuje spôsob, ako tieto huby kultivovať. Za jeden kilogram by ste zaplatili približne 500 eur.

松茸とキノコ? Matsutake and mushrooms // I had no such a plan (or chance) to visit Hira-sansou, ranked as the No.1 restaurant in Shiga prefecture by Tabelog. Thanks so much to @laurayyu for taking me in!! The restaurant is surrounded by mountains without any modern shops or markets, so that they are using most local produces from the mountains and lakes. Also because of this, they got another name as “山の辺料理”, literally means “cooking on a mountain side”. This place is especially famous for eating ayu in summer and bear shabu shabu in winter. Yep, you read it right: a real animal, bear? We went there in autumn, which was the best season for their matsutake mushroom. But we were lucky enough to still have ayu on summer’s tail and bear’s paw as well.

Príspevok, ktorý zdieľa Breaker Zheng (@breakkker),

#2 Káva Kopi Luwak

Kopi Luwak známa tiež ako najdrahšia káva na svete vás po ráne poriadne nakopne. Nie však kvôli svojmu kofeínovému účinku, ale cene, keďže kilogram tohto životabudiča stojí od 200 do 1000 eur. Jej cenu zvyšuje fakt, že sa získava z trusu šelmičiek podobným fretkám - cibetiek.

Another interesting day in Ubud Bali. I decided to go Coffee and Tea tasting. It was a really fun interesting experience. You get to taste little cups of different flavoured tea and the most expensive coffee in the world which is produced here. Based in a rain forest, a beautiful ballinese lady brings you through the process on how the coffee is produced. Kopi luwak sells for between US$100 and $500 per pound. It’s the world’s most expensive coffee, and it’s made from poop ? actually it’s made from coffee beans that are partially digested and then pooped out by the civet, a catlike creature ? They also have the most amazing flavoured teas with great health benefits. Which are served to you in little cups. Whole experience only lasts an hour or so and the tea is so yummy. And it's all free ! ?? #kopiluwak #coffee #tea #rainforest #baliindonesia #civetcat # most #expensivecoffeeintheworld #differantflavours #experience

Príspevok, ktorý zdieľa Brenda Wall Hair And Make Up (@brendawallmakeup),

#3 Kaviár z jesetera

Kaviár ako pokrm bohatých a slávnych bol vždy istou známkou blahobytu. Vzhľadom na neustále klesajúci počet voľne žijúcich jeseterov, ktoré kaviár produkujú, stúpa aj hodnota tejto pochúťky. Jeden kilogram pravého kaviáru by vás vyšiel na 8500 eur.

#4 Polievka z lastovičích hniezd

Čínska kuchyňa je vychýrená rôznymi "špecialitami", pri ktorých sa nám Európanom občas zastaví rozum. Inak to nie je ani v prípade tejto exkluzívnej polievky. Hniezda lastovičiek sú vyrobené výhradne z ich slín, bez akýchkoľvek cudzích materiálov. Cenu zvyšuje aj fakt, že zhromažďovanie hniezd je nebezpečným povolaním. Za liter polievky by ste v reštaurácii zaplatili zhruba 2500 eur.

#5 Šafran

Šafran je takmer rovnako drahý ako zlato. Je tomu tak preto, že počas jesene rastie len sedem dní. Chutí medovo, zľahka ostro, horkasto a veľmi aromaticky. Na výrobu jedného kilogramu je potrebných až 300-tisíc kvetov. Zrejme preto sa cena za kilogram šafranu pohybuje od 300 do 800 eur, čo z neho robí najdrahšie korenie na svete.


#6 Biele hľuzovky

Aróma hľuzoviek je veľmi silná, miestami pripomínajúca zatuchliny alebo petrolej. Práve ich nezameniteľná vôňa je jediný spôsob, ako ich nájsť. Používajú sa k tomu vycvičené psy a ošípané. V Európe stojí kilogram bielych hľuzoviek okolo 2000 eur.


#7 Ayam Cemani (čierne kura)

Čierne kurčatá sa chovajú v Indonézii, no kvôli obavám z vtáčej chrípky sa nevyvážajú do sveta. Tento druh hydiny je taký zriedkavý, že aj v Indonézii stojí kilogram viac ako 150 eur - mimo nej aj tisíce eur.

#8 Japonské stejky wagyu

Gurmáni z celého sveta považujú toto mäso za najlepšiu hovädzinu, akú kedy jedli. Wagyu mäso chutí údajne tak skvele preto, lebo farmári napájajú dobytok pivom či dokonca ryžovým vínom saké a ešte ho aj masírujú. Nech je to už ako chce, za kilo tejto pochúťky zaplatíte aj 400 eur.


#9 Šunka Iberia

Iberská šunka sa vyrába v meste Jabugo (Španielsko) už niekoľko storočí a jej recept sa dedí z pokolenia na pokolenia. Najdrahšia šunka na svete je produktom z pliec ošípaných, ktoré sú kŕmené žaluďmi. Kilo tejto lahôdky vás vyjde na 365 eur.

#lunch #Palma #yummi #iberiaham

Príspevok, ktorý zdieľa Åse Duvold (@cateyewoman),

#10 Losí syr

Jeden z najdrahších syrov na svete je losí syr, ktorý sa vyrába z mlieka tohto zvieraťa na jedinom mieste vo Švédsku - Moose House. Svojou bielou farbou pripomína syr feta, no to jediné, čo majú tieto dva mliečne produkty spoločné. Na cene stúpa vďaka tomu, že samice losa produkujú mlieko len štyri mesiace v roku. Za kilogram syru zaplatíte približne 1000 eur.

Súvisiace články