Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tipy na výlet od TV JOJ: Adrenalínová zábava na Dunajci
Zdielať na

Tipy na výlet od TV JOJ: Adrenalínová zábava na Dunajci

SPIŠ / V minulosti bola zamagurská rieka Dunajec dopravnou cestou, cez ktorú už v 2. storočí premávali grécki a rímski kupci k Baltu za jantárom. Neskôr po nej prepravovali tovar a dnes tam vozia turistov. Miestnou atrakciou je síce tradičný splav na pltiach, ale my sme objavili adrenalínovejšiu zábavu.

Dunajec preslávili hlavne pltníci ale málokto vie, že táto rieka odchovala napríklad aj olympijských víťazov. Takto pred rokmi trénovali na tejto vode aj bratranci Škantárovci - olympijskí víťazi z brazílskeho Ria z roku 2016. Brat jedného z nich dnes raftuje na Dunajci dennodenne a pokúsil sa to naučiť aj redaktorku TV JOJ

Dunajec bol v minulosti divokejší, dnes už nespĺňa kritéria, ktoré pre vodný slalom sú, a tak sa tu raftuje, jazdí na kajakoch či kanoe, ale všetko iba rekreačne. "Dunajec je taká pokojnejšia rieka, nie taká typická raftovacia, zo stupňa obtiažnosti od 1 po 6 je to taká jednotka - dvojka, takže je vhodná pre rodiny s deťmi," opisuje Stanislav Škantár, inštruktor raftovania na Dunajci. 

Pieninský rafting má jedny z najkrajších výhľadov. Napríklad na tri koruny alebo aj na sedem skamenených mníchov. Ale sú aj dosť nebezpečné úseky, kedy nie je čas pozorovať prírodu, jedným z nich je Prielom Dunajca.

​Zamagurie má ale ešte jedu výnimočnosť - cyklistický chodník na slovenskej strane, ktorý zaplnia hlavne poľskí turisti. Pre koronavírus a zavreté hranice ale cyklisti z chodníka načas vymizli. 

Ale všetko zlé je na niečo dobré, a ak si chcete Zamagurie vychutnať práve pre jeho prírodu, teraz je ten správny čas.

Súvisiace články

Najčítanejšie