Nie je perkelt ako perkelt. Poznáte zaručenú fintu?
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
TAJNÁ / Tradičné jedlo našich starých mám, perkelt, včera rozvoniaval v malej obci Tajná. Domáci súťažili na akcii Farfest o najlepší recept. V úlohe šéfkuchárov boli prevažne muži. Mnohí použili aj tajné dochucovadlá a varilo sa z rôznych druhov mäsa.
V kotlíkoch sa pod pokrievkami ukrývali rôzne druhy perkeltov. Dnes už bežné jedlo sa v minulosti podávalo v Tajnej pri slávnostných príležitostiach. V každom perkelte boli aj špeciálne ingrediencie, napríklad tento je bravčovo-hovädzí. "Je tam vynikajúce červené vínko. Dá to chuť čiernych ríbezlí a čokolády," hovorí súťažiaci.
Všetci sa však zhodli na tom, že základom dobrého perkeltu je pridať rovnaké množstvo cibule ako aj mäsa. Trinásť vzoriek perkeltu hodnotili aj "jojkári". Rozhodovanie nebolo jednoduché, ale napokon vyhral perkelt z diviny. Tomuto jedlu bolo ťažké odolať.