Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nikdy nevylievajte vodu z cestovín. Dá sa ešte dobre využiť
Zdielať na

Nikdy nevylievajte vodu z cestovín. Dá sa ešte dobre využiť

Pre všetkých milovníkov cestovín. Zrejme ste nevedeli, že voda, v ktorej varíte cestoviny sa dá použiť aj na polievanie rastlín, či miesto šampónu na vlasy. Prinášame vám šesť tipov, ako ju efektívne zúžitkovať.

Polievanie rastlín a kvetín

Voda z cestovín obsahuje veľa škrobu, ktorý je väčšinou bohatý na minerály a vitamíny, uvádza portál The Sun. Tento obsah pomáha rastlinám rásť. Pozor si ale dajte na solenú vodu, tá kvetom a rastlinám neprospieva, rovnako vodu musíte pred polievaním nechať ochladiť.

Spravte si vlastné pesto

Pre niektorých je neodmysliteľnou súčasťou cestovín lyžička pesta. To si môžete pomocou vody z cestovín ľahko pripraviť. Stačí ak ju udržíte teplú a pridaním do pripravenej zmesi bude pôsobiť ako prírodné lepidlo.

Domáce pizzové cesto

Keďže pri varení cestovín sa do vody vyvarí škrob a rôzne chute, tak pizzovému cestu dá výnimočný šmrnc. Rovnako v nej môžete uvariť polievku, dodá jej netradičnú chuť. Dobrá je aj na varenie zeleniny ako brokolica, či zelená fazuľka. 

Umývanie riadov

Pokiaľ ste si mysleli, že voda z cestovín zanechá na riadoch povlak, mýlite sa. Opak je pravdou, kvôli škrobu sa riad vyčistí oveľa jednoduchšie a efektívnejšie. Musíte riad vo vode nechať chvíľu odmočiť.

Máčanie chodidiel

Pokiaľ vás bolia po celom dni nohy, toto je jeden zo zaručených spôsobov pomoci. Všetko, čo potrebujete, je zohriať si vodu zo špagiet, naliať do lavóra a ponoriť si do nej chodidlá. Teplo v kombinácii s minerálmi utlmí vašu bolesť.  

Na lesk vlasov

Ak vašim vlasom chýba lesk alebo vyzerajú skleslo, voda z cestovín je spôsob, ako to zmeniť. Vymáčajte si v nej vlasy po dobu asi 10 minút. Potom naneste šampón ako zvyčajne. Výsledok vás prekvapí. 

Súvisiace články