Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
V Japonsku už jedia zo skúmaviek. Takto vyzerá molekulárna kuchyňa
Zdielať na

V Japonsku už jedia zo skúmaviek. Takto vyzerá molekulárna kuchyňa

BRATISLAVA / Je to varenie, umenie a veda zároveň. Navyše nikdy neviete, čo od výsledného produktu môžete očakávať. Reč je o molekulárnej gastronómii, ktorá je medzi kuchármi, ale aj hosťami čoraz obľúbenejšia. Na prípravu jedál využíva odlišné spôsoby a hotové jedlo je pre konzumenta naozaj zážitkom.

Najmä v Japonsku je molekulárna gastronómia veľmi vyhľadávaná. Tamojší kuchári sa snažia pochopiť chemické reakcie, ku ktorým dochádza počas varenia a na základe nových technológií dosiahnuť u známych ingrediencií nové chute. 

Jedna z reštaurácií servíruje špeciálne vajíčka nazvané horúci prameň. V skutočnosti v recepte vajíčka vôbec nepoužijú. Falošné žĺtko vytvoria pomocou tofu, tekvice, prášku z morských rias a kalciového extraktu. Výsledok je na nerozoznanie. "Netuším, ako to má chutiť, preto je každé takéto jedlo pre mňa zaujímavým gastronomickým zážitkom," povedala jedna z návštevníčok reštaurácie. 

Ďalšou novinkou je jedlá cigara, vyrobená zo slaniny a horúcich zemiakov. Dokonca ju servírujú s troškou popola zo sezamových semienok s prídavkom špeciálnej látky. "Stále viac ľudí míňa peniaze na zdravé jedlo a toto je jedna z nových možností, ako ho dostať na tanier v novej podobe," vysvetľuje majiteľ takejto reštaurácie Lida Yuta. 

Väčšina molekulárnych jedál sa pripravuje pri nízkych teplotách. aby sa v ingredienciách nezničili proteíny. To pomáha zachovať maximálnu intenzitu chuti a nutričných hodnôt, čo sa teraz v gastronómii veľmi cení. 

Súvisiace články