Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V záhrade pestuje fialové zemiaky. Podľa lekárov pôsobia proti zápalom aj rakovine
Zdielať na

V záhrade pestuje fialové zemiaky. Podľa lekárov pôsobia proti zápalom aj rakovine

SNINA / Vie uspať ošípanú za pár sekúnd, antibiotiká môžete jesť uňho rovno zo záhrady a pohostí vás fialovými hranolkami - reč je o Antonovi z Belej nad Cirochou. Už niekoľko rokov doma pestuje rôzne netradičné rastliny a zeleninu. V jeho záhrade rastú napríklad aj fialové zemiaky. Podľa lekárov pôsobia proti zápalom aj rakovine.

Anton z Belej nad Cirochou vo svojej záhrade pestuje zvláštnu odrodu zemiakov. Fialové hranolky či lupienky- aj keď majú tieto zemiaky netradičnú farbu, sú veľmi zdravé.

"Oni keď sa uvaria, sú modré," hovorí pestovateľ Anton. "Hlavne sú protizápalové a pokiaľ viem, tak proti rakovine. Chystám sa na budúci rok tiež si ich vypestovať," priznáva aj lekárka Biserka Kupčová. 

Na Slovensku sa pestuje 60 odrôd sadbových zemiakov. V celej EÚ je certifikovaných druhov viac ako 1600.

"Táto odroda fialových zemiakov u nás nie je v registri, ale to neznamená, že sa nemôže pestovať," vysvetľuje hovorkyňa ministerstva p§dohospodárstva Zuzana Peiger Ačjaková. 

Fialová farba šupky aj dužiny je daná množstvom antokyánov. "Dá sa povedať, že sú trochu sýtejšie tie zemiaky a dajú sa z nich pripravovať šaláty, lupienky, hranolky, všetko," chváli sa Anton Burda. 

Obsah antioxidantov u týchto zemiakov je podľa lekárky až trikrát vyšší ako u tých, ktoré konzumujeme bežne. "To je jediné antibiotikum, ktoré môžete hneď v záhrade zjesť, je to chutné a hlavne neničí pečeň," hovoria manželia Burdovci jednohlasne. 

Okrem záhrady venuje Anton voľný čas aj domácim zvieratám a tie ho počúvajú na slovo. 

Súvisiace články