Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zomrel vynálezca pizze, ktorá rozdelila celý svet
Zdielať na

Zomrel vynálezca pizze, ktorá rozdelila celý svet

Pizza Hawai je pizza, ktorá rozdeľuje celý svet. Kým Taliani sa chytajú za hlavu, čo ľudia dokážu jesť, ostatní ju milujú. A pre milovníkov ananásu na pizzi prišla smutná správa. Zomrel jej zakladateľ, Kanaďan Sam Panopoulos.

Kanaďan, považovaný za človeka, ktorý ako prvý na svete skúsil zapiecť pizzu s kúskami ananásu, a tak vynašiel dnes populárnu pizzu hawai, zomrel v noci zo štvrtka na piatok v nemocnici v meste London v kanadskej provincii Ontário. O úmrtí informovala cez víkend jeho rodina.

Sam Panopoulos sa narodil v Grécku, ale v roku 1954 ušiel do Kanady. Pokus s konzervovanými ananásmi, od ktorého sa datuje existencia pizze hawai, vykonal v roku 1962 vo svojej reštaurácii v meste Chatham v Ontáriu.

Ako pripomína agentúra AP, niektorí ľudia jeho prvenstvo spochybňovali, nedávno však Panopoulosa za vynálezcu tohto pokrmu označil aj kanadský premiér Justin Trudeau, keď vo svojom poste na Twitteri písal o pizzi hawai ako o "delikátnom vynáleze pochádzajúcom z juhozápadného Ontária". Reagoval tak na poznámku islandského prezidenta Guoni Jóhannessona, ktorý vyhlásil, že "pizzu hawai by mali zakázať".

Súvisiace články