Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Muž potláčal kýchnutie viac ako 30 rokov. Nález v jeho krku ho presvedčil o tom, aby s tým nadobro skoncoval
Zdielať na

Muž potláčal kýchnutie viac ako 30 rokov. Nález v jeho krku ho presvedčil o tom, aby s tým nadobro skoncoval

Aj vy sa na verejnosti snažíte stlmiť či dokonca úplne potlačiť kýchnutie? Doktori radia, aby ste sa na dobré spôsoby vykašľali a vašim nozdrám nechali voľný priebeh. V opačnom prípade riskujete zdravotné problémy.

Na vlastnej koži sa o tom presvedčil 34-ročný muž z Británie, ktorý si pri kýchnutí zakaždým držal nos. Takto to podľa jeho vlastných slov robil "celý svoj život", teda až do momentu, kým nezacítil v krku hlasné puknutie. O pár hodín na to bol už hospitalizovaný v nemocnici so silnou bolesťou v hrdle. Takisto sa mu zmenil aj hlas, opisuje kuriózny prípad zdravotnícky portál BMJ Case Reports.

Lekári si všimli na krku muža opuchliny. Keď skúmali jeho mäkké tkanivo, skutočne počuli praskanie, čo podľa nich svedčí o tom, že do jeho svalov a tkaniva sa dostáva vzduch. Inými slovami, tým, že muž potláčal svoje telesné prejavy, si do hrdla "vyfúkol" malú dieru. Muž mal však podľa lekárov šťastie, keďže išlo len o malý nález, ktorý si nevyžadoval žiadnu operáciu.

Nabudúce to ale môže dopadnúť oveľa horšie. Pri kýchnutí prúdi vzduch z nozdier rýchlosťou až 160 km/hod a jeho zastavením sa tlak presunie na iné časti tela. Môže tak dôjsť k prasknutiu ušných bubienkov, zastaveniu sluchu a v najhoršom prípade k prasknutiu žily v mozgu, čo môže vyvrcholiť až mŕtvicou.

Súvisiace články

Najčítanejšie