Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Je paradajka ovocie alebo zelenina? Poznáme odpoveď
Zdielať na

Je paradajka ovocie alebo zelenina? Poznáme odpoveď

Aj keď si ovocie spájame prevažne so sladkou a zeleninu so slanou chuťou, nie na všetky potraviny môžeme toto pravidlo aplikovať. Nejasné postavenie majú aj paradajky. Kde je teda ich miesto podľa vedy a kde podľa gastronómie?

To, či sú paradajky ovocie alebo zelenina, záleží od definície, ktorou sa riadime. Z botanického hľadiska je ovocím všetko, čo vyrastá z kvetov, obsahuje semená alebo kôstky. Za zeleninu zase považujeme rastliny, z ktorých jeme listy, korene alebo stonky. Z tohto pohľadu sú teda ovocím aj spomínané paradajky, ale aj paprika, uhorka či avokádo.

V kulinárskej terminológii je však ovocie vnímané ako plod so sladkou dužinou či dezert, ktorý sa môže jesť aj samostatne. To však nie je prípad paradajok a podľa tejto teórie ide teda o zeleninu.

Polemika o paradajkách zašla v minulosti až na najvyššie posty. Koncom 19.storočia americký súd vyhlásil, že paradajky sú zelenina, keďže sa konzumujú s hlavným jedlom. Europarlament dal však v roku 2011 za pravdu botanikom a rozhodol, že rajčiny sú ovocie.

Súvisiace články

Najčítanejšie