Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Potvrdené! Strašidelný prízrak Pokémona môže byť skutočný
Zdielať na

Potvrdené! Strašidelný prízrak Pokémona môže byť skutočný

OXFORD / Minulý rok obletela svet bulváru správa, že istá žena z Moskvy hrala celý večer hru Pokémon Go. Neskôr v noci sa zobudila a pocítila ťaživý tlak na hrudi. Keď otvorila oči, zbadala skutočného pokémona, ako na ňu útočí. Nedokázala sa ani pohnúť. Keď sa jej to napokon podarilo, prízrak zmizol. Útok ohlásila na polícii.

Policajti zrejme museli byť poriadne prekvapení, keď im žena ohlásila napadnutie rozprávkovou postavičkou. Skôr ako pochopenia, sa dočkala aj od verejnosti výsmechu. Kto sa však vôbec nesmial, bol experimentálny psychológ Oxfordskej univerzity, Matthew Tompkins. Tvrdí, že by sa to mohlo stať komukoľvek. Podľa neho tento nočný útok pokémona zapadá presne do toho, čo už o záhadnom neuropsychologickom stave, ktorým nepochybne spánok je, vieme.

Zážitok ženy z Moskvy je preto podľa Tompkinsa úplne normálny. Vysvetlenie znie, že bola v stave spánkovej paralýzy. Teda reálne nespala, ale pritom už snívala. Takzvaná parasomnia, teda spánková porucha, sa vyznačuje práve tým, že telo nie je schopné pohybu, ide o akési bdelé ochrnutie, ktoré často sprevádzajú živé halucinácie. Obrazy zo snov tak prenikajú do fyzicky vnímanej reality. Podobné prípady, keď ľudia opisovali víziu prízraku, ktorý ich fyzicky tlačil, sa objavujú už po tisícročia. 

Prvá známa zmienka sa objavila v knihe Čou Li: Čchun-kuan, starodávnom čínskom spise o spánku a snívaní. Tento text zahrnuje opis rôznych typov snívania a vedci zistili sny o prekvapeniach, nazvané v knihe "e-meng",  sú veľmi podobné ako tie, ktoré sú teraz spájané so spánkovou paralýzou. 

Experti na spánkovú paralýzu, Brian Sharpless a Karl Dograhmji, zozbierali 118 rôznych pojmov, ktoré popisujú zážitky podobné spánkovej paralýze. Napríklad nórske povesti obsahujú svartalfary, teda zlých elfov, ktorí do ľudí strieľajú ochromujúce šípy a potom sa im usadia na hrudi. Japonci používajú termín kanašibari, ktorý znamená magické pripútanie na mieste neviditeľným drôtom. Vo Švajčiarsku hovoria o tchutch-muton, teda zlej víle z nočných môr, ktorá sa prezlieka za čiernu ovcu. Kurdov navštevuje zlý duch mottaka a Iránci poznajú džina bachtaka. 

Vedci zvažujú aj to, že príbehy ľudí o únose mimozemšťanmi spadajú presne do tejto kategórie, teda za ich presvedčením je spánková paralýza. 

Súvisiace články

Najčítanejšie