Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kde sa dvaja bijú, tretí víťazí. Makak získal pre svoj druh štvrtinu ziskov z fotky
Zdielať na

Kde sa dvaja bijú, tretí víťazí. Makak získal pre svoj druh štvrtinu ziskov z fotky

SULAWES / Celosvetovo známeho fotografa Davida Slatera poznajú vďaka opici zvanej Naruto. Keď sa Slater na indonézskom ostrove snažil zachytiť život makakov chocholatých, vznikla fotka, pre ktorú sa súdil doteraz. Nakoniec je rozhodnuté. Štvrtina peňazí za fotografiu pôjde jej autorovi - opici Naruto.

Ako uvádza portál Novinky.cz, všetko začalo v roku 2011. Dovtedy nie príliš známy David Slater sa vybral na indonézsky ostrov a snažil sa zachytiť život ohrozených makakov. V nestráženej chvíli si jeden z nich - makak Naruto - urobil na Slaterovom fotoaparáte niekoľko selfie. Tým sa celý príbeh začal. 

Slater sa rozhodol súdiť o autorstvo fotky, keď Wikipedia zaradila snímky makaka do fondu voľne použiteľných snímkov. Fotky chcel použiť na komerčné účely, aby sa mu vrátili počiatočné náklady. Právny zástupcovia Wikipedie však argumentovali jasne: autorom fotografie je opica a tá proti použitiu fotografií nič nenamietala.

Ďalší súdny spor na seba nenechal dlho čakať. V roku 2015 zažalovala Slatera a jeho spoločnosť organizácia na ochranu zvierat PETA. V mene makaka si nárokovala na zisky z fotografie, ktoré chcela venovať na podporu indonézskych opíc.

Slaterovi právnici požiadali súd o zamietnutie žaloby, pretože ešte v roku 2016 rozhodol súd o tom, že autorské práva zvieratám nenáležia. Avšak skôr ako stihol súd rozhodnúť, došlo k mimosúdnej dohode. "PETA a David Slater sa zhodujú v tom, že tento prípad vyvolal dôležité otázky ohľadom rozširovania zvieracích práv, čo je cieľ, ktorý obe strany podporujú a budú sa ho snažiť naplniť," uviedlo sa v spoločnom stanovisku.

Súčasťou dohody bolo aj rozdelenie peňazí. Štvrtina zisku totiž pôjde na účet organizáciám, ktoré sa starajú o kriticky ohrozené makaky v Indonézii.  

Súvisiace články

Najčítanejšie