Pozor, konzumácia avokáda vás môže dostať na pohotovosť!
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
LONDÝN / Avokádo je čoraz obľúbenejšie aj v našich končinách. Kým ešte pred pár rokmi bolo u nás toto ovocie výsadou gurmánov, dnes je súčasťou bežnej kuchyne. Ale pozor, prináša veľké riziko a lekári preto prichádzajú s prekvapivým návrhom.
Avokádo by malo byť označené varovaním. Myslia si to britskí lekári, ktorí o avokáde hovoria ako o "nebezpečnom ovocí". Nejde však o žiadnu hrozbu otravy, ako by mohlo niekomu napadnúť. Avokádo ukrýva celkom inú hrozbu, skutočne krvavú. Vyrovnať sa s ňou už musela napríklad aj herečka Meryl Streep.
Londýnsky chirurg Simon Eccles sa v článku denníku The Times vyjadril, že len v jeho ambulancii ošetrí týždenne priemerne štyroch ľudí, ktorí sa pokúšali prekrojiť avokádo. Zradnou je totiž na tomto ovocí jeho kôstka. Je veľká, tvrdá a klzká, pri krájaní avokáda tak často prichádza k rezným ranám. Človeku sa jednoducho pošmykne nôž a už je zarezaný v prste. Táto nehoda dokonca dostala už aj vlastný názov - "avokádová ruka".
Podľa Ecclesa by varovný nápis na avokáde mohol znížiť počet nehôd. Obrázok noža a červeného kríža by ľudí upozornil, že si majú dávať pozor. Videonávod, ako správne krájať avokádo, aby ste sa vyhli poraneniam, zverejnil aj slávny kuchár Jamie Oliver.