Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mužský soplík nie je žiadny výmysel. Vedci potvrdili, že "smrteľná choroba" skutočne existuje
Zdielať na

Mužský soplík nie je žiadny výmysel. Vedci potvrdili, že "smrteľná choroba" skutočne existuje

Smrteľná choroba mužov na šesť - soplík. Poznáte ten vtip? Najnovšia štúdia ale potvrdzuje, že drsnejšie pohlavie skutočne znáša chrípku ťažšie ako ženy. Kým testosterón imunitný systém potláča, ženský estrogén ho naopak posilňuje.

Ešte včera frajersky zapíjal povýšenie v práci a dnes umiera na gauči, lebo ho skolil obyčajný "soplík". Bežný jav, ktorý je známy ženám po celom svete. Za nariekaním vášho partnera sa ale podľa vedcov skrýva oveľa viac, ako len klasická mužská sebaľútosť.

Profesor medicíny Kyle Sue z Canadian university najprv svoju teóriu testoval na myšiach, ktoré očkoval proti chrípke. Podarilo sa mu zistiť, že samičky majú silnejší imunitný systém ako ich mužské náprotivky. Podobne to funguje aj u človeka, keďže protilátky žien majú tendenciu reagovať na vakcíny rýchlejšie ako protilátky mužov.

Telka a gauč

S podobnými výsledkami prišla ešte v roku 2013 Stanford University. Štúdia vtedy zistila, že organizmy mužov s vyššou hladinou testosterónu mali najslabšiu protilátkovú odpoveď. Z uvedeného jednoznačne vyplýva, že kým testosterón imunitný systém potláča, estrogén ho naopak zvyšuje.

Reakcie mužov na obyčajnú nádchu teda nie sú podľa Sue prehnané, keďže ich telo znáša chrípkové stavy oveľa horšie ako ženy. Dámy preto vyzýva k tolerancii. "Snáď teraz je ten správny čas, aby vznikli priateľské priestory pre mužov vybavené obrovskými televízormi a kreslami, kde sa môžu v pohodlí zotaviť z oslabujúcich účinkov chrípky," dodal Sue pre portál Business Insider s úsmevom.

Súvisiace články

Najčítanejšie