Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vdova darovala ZOO 22 miliónov dolárov. Stojí za tým silný príbeh
Zdielať na

Vdova darovala ZOO 22 miliónov dolárov. Stojí za tým silný príbeh

KOLÍN NAD RÝNOM / Spomienky sú silnejšie než sa zdá. Vďaka jednej si zoologická záhrada v nemeckom meste prilepšila o milióny. Dôvodom bolo stretnutie spred 73 rokov. Dnes už 93-ročná vdova práve v tomto meste stretla svoju lásku života a tak sa rozhodla pre štedrý dar.

"Keď premýšľate, komu dáte svoje peniaze, spomienky hrajú pri rozhodovaní veľkú rolu," hovorí Američanka Elizabeth Reichert. So svojim manželom sa spoznala v roku 1944. Arnulf Reichert bol jedným zo Židov, ktorí sa  v Kolíne skrývali pred nacistickým režimom. Podarilo sa im prežiť koniec vojny a už ako manželia sa vybrali cez Izrael do Ameriky a usadili sa v New Jersey. 

Elizabeth začala pracovať ako kaderníčka a Arnulf si našiel zamestnanie v obchode s domácimi miláčikmi. Neskôr sa dal na dráhu podnikania a stal sa z neho úspešný obchodník s miliónovým kontom. Manželia ale nikdy nezanevreli na mesto, kde sa zoznámili. Deti spolu nemali a tak krátko pred manželovou smrťou spolu riešili čo s peniazmi. "Chceli sme peniaze dať Kolínu a zároveň prispieť na niečo dobré," povedala Elizabeth s tým, že v Zoo budú peniaze určite dobre investované. 

Peniaze zoologická záhrada nedostane naraz. Vdova sa obávala, že by mesto tak prestalo záhradu podporovať. Zriadili fond, ktorý bude ročne posielať platby vo výške miliónu dolárov, informuje portál novinky.cz.

Súvisiace články

Najčítanejšie