Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z denníka letušiek: Na palube lietadla sa deje všeličo
Zdielať na

Z denníka letušiek: Na palube lietadla sa deje všeličo

Archívne video

Diaľkové lety sú náročné nie len pre cestujúcich. O tom, čo všetko na palube lietadla robí a zažije posádka, sa veľa nehovorí. O svoje zážitky sa podelil personál leteckej spoločnosti letiacej z Londýna do Sydney. A verte, že za 22 hodín sa toho udeje dosť.

Jednou zo zákulisných informácii, ktoré sa letušky diaľkových letov prezradili pre dokument na Channel 5, je ako počas letu odpočívajú. Keďže ide o 22 hodín, oddýchnuť si okrem cestujúcich musia aj oni. 

V kabíne pre zamestnancov majú 12 bunkových postelí. Jedna z nich si vyslúžila prívlastok "posteľ Harryho Pottera", pretože je umiestnená pod schodiskom a veľa miesta tam veru nie je. Letuškám to vraj nevadí, pretože majú pocit, akoby boli v objatí a výhodou tiež je, že je tam celkom teplo. Podľa ich slov je  v ich priestoroch zima, pretože sú dole blízko batožinového priestoru. Aby sa dobre vyspali, musia mať pri sebe horúcu vodu vo fľašiach. "Pauza je tá najlepšia vec počas letu. Môžeme mať tri hodiny na odpočinok a potom sa vymeníme," hovorí letuška Sarah Kelly, ktorá v letectve pracuje už päť rokov. Podľa ich 

Tom Cruise na palube

"Keď rozprávame o Tomovi Cruisovi, nemyslíme tým toho slávneho herca, ale čaj a kávu," smeje sa letuška Beatrice Riley-Gowing. Pomáha im to zapamätať si poradie, v akom ukladajú čaj a kávu do vozíka ( v angl. tea and coffee). Ročne naservírujú približne 7,5 milióna jedál, z čoho 400 tisíc v prvej triede, dva milióny v biznis triede a päť miliónov v ekonomickej triede.

Menej lákavá robota je kontrola záchodov. Každých 30 minút si Beatrice navlečie hygienické rukavice a ide na povinnú kontrolu. "Každú polhodinu prezrieme záchody, či je tam všetko. Nikto nemá rád, keď príde na toaletu a nie je tam papier," uškrnula sa Beatrice.   

Keď príde na cestujúcich

Sarah prezradila, že v minulosti dokonca pomáhala pri žiadosti o ruku. "Často si dajú niekoľko pohárov vín." Cestujúcim sa ale snažia naznačiť, že tam sú pre ich bezpečnosť a obsluhu, pre nič iné. Okrem ľudských cestujúcich každý let preváža v podpalubí aj zvieratá. "Ľudia ani netušia, že s nimi cestuje pol tucta zvierat. A nejde len o mačky a psov, tiež exotické zvieratá, alebo prevoz zvierat do ZOO," prezradil Philip Knowles, expert na prevoz zvierat v JCS Livestock. Podľa jeho slov, najväčšie zviera aké kedy prevážali, bol ázijsky nosorožec, uvádza portál Daily Mail. 

Byť letuškou je aj vec prestíže. Pred pár rokmi sa dokonca uskutočnila súťaž o najkrajšie oblečené letušky. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie