Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Chyby, ktorým by ste sa mali v tehotenstve vyhnúť
Zdielať na

Chyby, ktorým by ste sa mali v tehotenstve vyhnúť

Archívna reportáž

Každá žena sa počas tehotenstva snaží dodržiavať zdravý životný štýl a stravu pre seba a svoje dieťa. Niektoré potraviny a nápoje nie sú vôbec bezpečné pre plod počas celých deviatich mesiacov. Zamerali sme sa na sedem najhorších z nich, aby ste vášmu dieťaťu poskytli ten najlepší základ.

1. Určitý typ rýb

Ak je žena tehotná, je dobré, aby sa vyhýbala dvom druhom rýb, píše portál brightside.me.

  • Ryby, o ktorých je známe, že obsahujú vysoké množstvo ortuti. Patria sem aj veľké ryby, ako je mečúň, žralok, tuniak, či makrela. Ortuť je spojená s vývojovými problémami mozgu u detí. Kapor obsahuje miernu hladinu ortute, preto by sa mal jesť len občas - nie viac ako 1 porcia týždenne.
  • Ryby chytené v miestnych riekach, potokoch a rybníkoch v blízkosti veľkých tovární alebo iných zdrojov znečistenia. Napríklad losos, šťuky, pstruhy a ďalšie, môžu obsahovať množstvá polychlórovaných bifenylov.

2.  Mäkký syr

Táto lahôdka môže obsahovať baktériu E. coli alebo listeriu - baktérie, ktoré môžu spôsobiť veľmi nepríjemné zdravotné podmienky a vážne problémy pre tehotenstvo. Medzi takéto syry patrí rokfort, camembert, gorgonzola, feta, čerstvý syr plesnivý syr, ak sú vyrobené z nepasterizovaného mlieka.
Riešenie: Vyberte si tvrdé syry, napríklad švajčiarsky alebo čedar, alebo konzumujte mäkký syr iba vtedy, ak ste si na 100 percent istý, že sa vyrobili z pasterizovaného mlieka.

3. Údené morské plody

Tieto slané lahôdky nie sú pri zmrazovaní bezpečné, pokiaľ neboli varené na približne 73 stupňoch Celzia. Môžu obsahovať listeriu monocytogenes - baktérie, ktoré spôsobujú listeriózu, nebezpečný stav pre vás a vaše dieťa.

Riešenie: Aby ste zabránili listerióze, vyberte si konzervované alebo bezpečné polievkové morské plody, alebo ich upečte na 73 stupňoch Celzia.

4. Príliš veľa kofeínu

Nadmerné množstvo kofeínu bolo spojené s nízkou pôrodnou hmotnosťou u detí, predčasným pôrodom a dokonca aj potratom, takže je dôležité udržať príjem pod kontrolou. Jedna šálka kávy alebo čaju za deň sa považuje za bezpečnú, ale snažte sa ju udržiavať pod 200 mg. A nezabudnite, že zelený čas a sóda obsahujú aj kofeín, takže sa nenechajte oklamať.
Tip: Vyberte si nekofeínové nápoje. Vaša najlepšia voľba je voda a čerstvé šťavy.

5. Mäsové mliečne výrobky

Mali by ste sa vyhnúť všetkým mäsovým výrobkom, známym aj ako mäsové mliečne výrobky, pretože môžu obsahovať problémy s baktériami listerie, o ktorých toľko hovoríme. Napríklad studené mäso (šunky, salámy, slanina), obedové mäso, sendvičové mäso a hotdogy.
Riešenie: Ak si stále chcete toto mäso dopriať, mali by ste si ho uvariť približne na 165°F.

6. Bylinkové čaje a iné bylinkové doplnky

Všetci považujeme bylinky za jedny z najzdravších potravín na Zemi, čo je z veľkej časti aj pravda. Niektoré bylinky sa už po stáročia používajú na ukončenie tehotenstiev, a bohužiaľ, stále majú rovnaký účinok.
Vaše možnosti: Môžete si prečítať o každej byline, ktorú chcete konzumovať v nápoji alebo inej forme. Možno je však najlepšie vyhnúť sa pripraveným rastlinným zmesiam v reštauráciách a obchodoch (zamestnanci nemusia mať presné informácie o ich obsahu) a rozhodli sa pre bezpečnejšiu šálku bežného zeleného alebo čierneho čaju.

7. Alkohol

Alkohol, ktorý pijete, môže prechádzať placentou do vášho vyvíjajúceho sa dieťaťa. A zatiaľ čo telá dospelých majú špeciálne fermenty, ktoré pomáhajú rozložiť alkohol a vytiahnuť ho z vášho tela, plod ho má vo veľmi malom množstve, alebo ho úplne postráda. Alkohol ovplyvňuje vývoj buniek a zabraňuje výživným látkam a kyslíku, aby dosiahli svoje ciele v tele vášho dieťaťa. Preto nie je žiadny dôkaz, že aj malé množstvo alkoholu je počas tehotenstva v poriadku.

Nezabudnite, že môžete mať individuálnu neznášanlivosť na niektoré produkty, ako sú banány, citróny, paradajky atď. Musíte sa poradiť so svojím lekárom, aby ste zistili, akým potravinám by ste sa mali vyhnúť v tomto dôležitom období.

Súvisiace články

Najčítanejšie