Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nedajte sa oklamať! Bezlepkové potraviny plné éčiek
Zdielať na

Nedajte sa oklamať! Bezlepkové potraviny plné éčiek

Vyššia cena, menej bielkovín a vláknin. To sú potraviny s prívlastkom "bez lepku". Tento gastronomický trend začína byť čoraz viac populárny aj u ľudí, ktorí takzvanú bezlepkovú diétu nepotrebujú. Ich telo dokáže bez problémov stráviť lepok. Sú ale presvedčení, že takéto produkty sú oveľa zdravšie. Z tohto omylu ich môže vyviesť prieskum, pri ktorom sa do rady postavilo desať potravín s lepkom a bez lepku.

Tím portálu iDnes.cz otestoval zloženie, výživové hodnoty a cenu normálnych produktov a tým s nápisom "bez lepku". Výsledok bol prekvapivý.

Éčkové zloženie

Už pri čítaní zadnej strany bezlepkových produktov sa dozviete, že v skutočnosti nejde o až takú zdravú náhradu obyčajného pečiva. Obsahujú emulgátory, stabilizátory, zahusťovadlá a to väčšinou syntetické, ktoré sú nutnosťou práve preto, že nemajú v sebe lepok, ktorý by zlepil ten zvyšok dokopy. "Tam kde lepok nie je, musí ho výrobca nahradiť buď emulgátormi, alebo látkami, ktorým sa hovorí hydrokoloidy. Sú to látky upravujúce textúru potravín. Je to napríklad modifikovaný škrob alebo xanthan, maltodextriny, guarová guma," vysvetľuje Marcela Sluková z Vysokej školy chemicko-technologickej.

Zatiaľ čo bežný chlieb obsahuje šesť zložiek, zloženie toho bez lepku je trikrát dlhší. Často v ňom tiež nájsť chemické látky, ktoré by ste v zdravom jedle rozhodne nechceli mať. 

Čo výživová hodnota

Austrálska štúdia z roku 2015, ktorá porovnávala výživové hodnoty 3 200 výrobkov, ukázala, že bezlepkové potraviny nie sú lepšie. Práve naopak. Predovšetkým cestoviny a chlieb obsahujú menej bielkovín, čo môže byť problém pre vegánov. Najčastejšie nahradzujú pšenicu kukuričnou či ryžovou múkou. 

Cena nepustí

V priemere sú bezlepkové potraviny dvaapolkrát drahšie. Výrobcovia svoju cenu odôvodňujú nákladnou výrobou. Okrem iných opatrení si vyžaduje úplne oddelený prevoz, aby sa produkty nekontaminovali s lepkovými produktami. Tiež musia veľakrát dovážať bezlepkové náhrady, ako je kukurica, ryža, quinoa a podobne. Úlohu zrejme zohráva aj fakt, že bezlepkové produkty výrobcovia produkujú v menšom množstve.

Paradoxne zákazníci siahnu po drahšom produkte, pretože im to navodí pocit, že ide o kvalitnejšiu vec a investujú tak do svojho zdravia. Pre vvýrobcov a obchodníkov je celiakia, inak bezlepková diéta skvelý biznis. 

Súvisiace články