Nejnebezpečnejšia zmrzlina na svete je 500krát štipľavejšia než tabasco
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Popisovať zmrzlinu ako "štipľavú“ sa môže javiť ako trochu zvláštne. Ak ale píšeme o zmrzline s názvom Respiro del Diavolo plnej chilli papričiek, je tento názov ešte veľmi slabým označením. Na Scovilleovej stupnici štipľavosti totiž presahuje 1,5 milióna SHU (Scoville Heat Unit) a zákazníci musia pred kúpou dokonca podpísať prehlásenie, že ju konzumujú na vlastnú zodpovednosť.
Ak vás doteraz neprešla chuť, nevšednú zmrzlinu môžete ochutnať v podniku Aldwych Cafe and Ice Cream Parlour v škótskom Glasgowe. Majiteľ zmrzlinárne Martin Bandoni tvrdí, že sa nejedná o žiadnu novinku, ale o desiatky rokov starý a starostlivo utajovaný recept talianských výrobcov zmrzliny.
Zmrzlina sa vraj od roku 1936 využíva na každoročných zhromaždeniach medzi obchodníkmi ako skúška statočnosti. Bandoni usúdil, že by sa mohla stať komerčným hitom, a tak ju začal ponúkať aj zákazníkom v jednej z jeho pobočiek.
"Začalo sa to v Taliansku. Na mieste zvanom Ponte del Diavolo (Diablov most) sa raz ročne schádzali talianski výrobcovia zmrzliny, aby zhodnotili uplynulý rok. Ak tam bol nejaký muž, ktorý chcel preukázať statočnosť, ochutnal túto zmrzlinu. A pretože sa schádzali na Ponte del Diavolo, nazvali zmrzlinu Respiro del Diavolo (Diablov dych),” vysvetlil brat Bandoniho Lee.
Na Scovilleovej stupnici, ktorá určuje mieru štipľavosti, zmrzlina údajne dosahuje 1 569 300 SHU. Sila tabasca sa pre porovnanie pohybuje medzi 2,5 až 5 tisíc SHU. Diablov dych je teda až 500krát štipľavejší.
Niet divu, že zákazník, ktorý chce zmrzlinu ochutnať, musí byť starší 18 rokov a je pred kúpou nútený podpísať dokument, v ktorom prehlasuje, že jedná na vlastnú zodpovednosť. Konkrétne sa v ňom píše, že človek berie na vedomie riziko ujmy na zdraví a prípadnej smrti.