Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nejnebezpečnejšia zmrzlina na svete je 500krát štipľavejšia než tabasco
Zdielať na

Nejnebezpečnejšia zmrzlina na svete je 500krát štipľavejšia než tabasco

Popisovať zmrzlinu ako "štipľavú“ sa môže javiť ako trochu zvláštne. Ak ale píšeme o zmrzline s názvom Respiro del Diavolo plnej chilli papričiek, je tento názov ešte veľmi slabým označením. Na Scovilleovej stupnici štipľavosti totiž presahuje 1,5 milióna SHU (Scoville Heat Unit) a zákazníci musia pred kúpou dokonca podpísať prehlásenie, že ju konzumujú na vlastnú zodpovednosť.

Ak vás doteraz neprešla chuť, nevšednú zmrzlinu môžete ochutnať v podniku Aldwych Cafe and Ice Cream Parlour v škótskom Glasgowe. Majiteľ zmrzlinárne Martin Bandoni tvrdí, že sa nejedná o žiadnu novinku, ale o desiatky rokov starý a starostlivo utajovaný recept talianských výrobcov zmrzliny.

Zmrzlina sa vraj od roku 1936 využíva na každoročných zhromaždeniach medzi obchodníkmi ako skúška statočnosti. Bandoni usúdil, že by sa mohla stať komerčným hitom, a tak ju začal ponúkať aj zákazníkom v jednej z jeho pobočiek.

"Začalo sa to v Taliansku. Na mieste zvanom Ponte del Diavolo (Diablov most) sa raz ročne schádzali talianski výrobcovia zmrzliny, aby zhodnotili uplynulý rok. Ak tam bol nejaký muž, ktorý chcel preukázať statočnosť, ochutnal túto zmrzlinu. A pretože sa schádzali na Ponte del Diavolo, nazvali zmrzlinu Respiro del Diavolo (Diablov dych),” vysvetlil brat Bandoniho Lee.

Na Scovilleovej stupnici, ktorá určuje mieru štipľavosti, zmrzlina údajne dosahuje 1 569 300 SHU. Sila tabasca sa pre porovnanie pohybuje medzi 2,5 až 5 tisíc SHU. Diablov dych je teda až 500krát štipľavejší.

Niet divu, že zákazník, ktorý chce zmrzlinu ochutnať, musí byť starší 18 rokov a je pred kúpou nútený podpísať dokument, v ktorom prehlasuje, že jedná na vlastnú zodpovednosť. Konkrétne sa v ňom píše, že človek berie na vedomie riziko ujmy na zdraví a prípadnej smrti.

Súvisiace články