Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
ZOZNAM: Ktoré potraviny patria a ktoré nie do chladničky?
Zdielať na

ZOZNAM: Ktoré potraviny patria a ktoré nie do chladničky?

Experti na bezpečnosť potravín dali hlavy dokopy a spísali odporúčanie pri skladovaní potravín, ktoré sú bežne skladujeme zle. Kde máš uložené vajíčka, čokoládu, marmeládu či majonézu ty?

KEČUP = chladnička

Nie každý má rád studený kečup, no vedci tvrdia, že jeho skladovanie mimo chladu môže byť zdravotne rizikové. Kým kedysi sa kečup skladoval najmä v špajzy, dnes by nemusel vydržať, nakoľko už neobsahuje toľko soli, ktorá je prirodzeným konzervantom. Ak by bol dlhšiu dobu v miestnosti s teplotou nad 16°Celzia, baktérie by sa mohli rapídne rozmnožiť.

ČOKOLÁDA = špajza
Radšej nech sa roztopí, ako zmrazí. Čokoláda do chladničky rozhodne nepatrí. Mohli by ste ju znehodnotiť tým, že po vybraní z chladničky a vystavení bežnej izbovej teplote, spôsobí kondenzácia skryštalizovanie cukru. Na bielom povrchu sa objavia malé granulky a čokoláda už nebude taká, akoby ste čakali. Navyše, absorbuje pachy, takže by ste mohli byť prekvapení, čo za príchuť ste si to kúpili.
VAJCIA = chladnička
Najväčšou hrozbou je pri vajíčkach riziko salmonelózy, ktoré stúpa so zmenami teploty, preto patria jednoznačne do chladu. Ak však plánujete piecť a vajíčko má byť podľa receptu izbovej teploty, nie je to problém, pár hodín vydrží.
MAJONÉZA/DRESING = chladnička
Keďže sú hlavnou zložkou surové vajcia, majonéza aj dresing sa môžu rýchlo pokaziť a byť hrozbou pre zdravie. Takže jednoznačne, chladnička!

DŽEM/MARMELÁDA = špajza
Narozdiel od kečupu, uskladnenie džemu či marmelády v chladničke môže urýchliť rast plesne. Je to kvôli kondenzácii, ktorú spôsobí zadržaný teplý vzduch a vlhkosť v medzere medzi pohárom a vrchnákom je pre rast baktérií ideálnym prostredím. V špajzy vydrží aj dlhšiu dobu, nakoľko ovocie je prirodzene kyslé, čo zabraňuje množeniu baktérií.
BANÁNY/AVOKÁDO = špajza
Tieto plody rastú v teplých klimatických podmienkach, takže na chlad nie sú zvyknuté. Ak ich dáte do chladu, enzýmy zrenia sa zastavia. Keď prestanú byť aktívne, prídu na rad iné, ktoré spôsobujú poškodenie buniek a sčernanie šupky. Banány, avokádo a citrusy preto treba držať na chladnom mieste, no nie v chladničke, aby dokázali prirodzene dozrieť.

CHLIEB = špajza
Hoci si mnohí ľudia myslia, že uskladnením chlebu a pečiva v chladničke ich uchovajú dlhšie čerstvé, pravda je taká, že v chlade sa vysušia. Nízke teploty totiž vysajú vlhkosť a rýchlejšie tak stvrdnú. V každom prípade, v mrazničke môžu byť maximálne tri mesiace. Teploty pod nulou zamedzia tvorbe plesne a keď sa rozmrazia, sú takmer ako čerstvé.

ČERSTVÉ BYLINKY = špajza
Nadbytočná voda, ktorá sa tvorí z kondenzu v chladničke, spôsobí zosvetlenie a slizký povrch lístkov bylín. Bazalka sa znehodnotí už za jednu noc, suchšie byliny, ako tymián či rozmarín, vydržia o niečo dlhšie. Oxidácia navyše zničí ich chuť. Experti odporúčajú uskladniť čerstvé bylinky v uzavretej nádobe, zľahka zabalené v utierke, čím sa udrží potrebná vlaha.
PARADAJKY - špajza
Na túto tému sme už napísali extra článok, paradajky jednoznačne do chladničky nepatria.
CUKETA/STOPKOVÝ ZELER/PAPRIKA = chladnička
Majú vysoký obsah vody, takže mnohí odborníci ich odporúčajú skladovať v špajzy, aby nezmäkli na kašu. No ak ich neumyjete predtým, ako ich odložíte, v chladničke vydržia dlhšie čerstvé.
KYSLÉ UHORKY/HORČICA = chladnička
Akonáhle sú otvorené, treba ich držať v chlade. Tobôž, ak sú domáce. Inak by hrozilo vytvorenie plesne.
BOBUĽOVINY/HROZNO = chladnička
Nízka teplota a vlhkosť udržia obľúbené bobuľové ovocie a hrozno dlhšie čerstvé a chrumkavé. Obe obsahujú veľa vody a chladnička im poskytne optimálne podmienky, aby sa vlhkosť uzavrela v plode a ten ostane šťavnatý. Pri izbovej teplote by sa skôr scvrkli.

ZEMIAKY = špajza
Mali by ste ich držať v suchu a chlade, ale nikdy nie v chladničke. To by mohlo viesť k zvýšeniu hladiny akrylamidu, chemikálie, ktorá je spájaná s vyšším rizikom vzniku rakoviny. Akrylamid sa však v zemiakoch zvyšuje aj keď ich smažíte, opekáte alebo pečiete.

JABLKÁ = chladnička

Jablká sú jedným z pár druhov ovocia, ktorým uskladnenie v chladničke prospieva. Ako zrejú, uvoľňujú etylén, čo je prirodzená zložka, zodpovedná za dozrievanie, no aj hnitie. Uskladnenie v chladničke tento proces spomalí.

CIBUĽA/KOREŇOVÁ ZELENINA/CESNAK = špajza

Suché a tmavé miesto im zabráni klíčiť, čo je proces spúšťaný svetlom. Cesnak by v chladničke zhnil, od rozkrojenej cibule by zapáchala celá chladnička.

VÍNO = chladnička
Akonáhle ho otvoríte, skladujte víno v chladničke, aj to červené. Skysnutie vína spôsobuje oxidácia, spraví z neho doslova ocot, takže víno treba skladovať zakorkované a vzpriamené. Minimalizovanie prísunu kyslíka spomalí nežiadúci proces.
Pozrite si archívnu reportáž o správnom skladovaní v chladničke.