Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Belgický jablčný nápoj: CIDER
Zdielať na

Belgický jablčný nápoj: CIDER

AUBEL / Belgicko je známe výrobou tradičného fermentovaného nápoja z jabĺk - cideru. Reportér TV JOJ Daniel Levicky Archleb navštívil muža, ktorého náplňou práce je vyvíjať a skúmať jeho nové príchute.

Kombináciou štiav rôznych odrôd jablka vznikajú rozdielne chute nápoja, ktorý v rodine Jean-Pierre Stassena vyrábajú už od roku 1895. Práve on v roku 1987 pridaním broskyňovej šťavy vytvoril cider s inou ako jablčnou príchuťou. 

Ochutnávka patrí k práci

Všetko sa to začína v jablčnom sade. Nepriaznivé počasie zrejme vyčíňalo aj v Belgicku. Tento rok očakávajú iba pätinu úrody. "Ranné mrazy poškodili kvety jabloní. Nebolo možné opelenie. Vidíte, zoschnuté kvetiny opadávajú. Je to veľmi zlý rok pre pestovateľov jabĺk," hovoril o svojom sade Jean-Pierre. V Belgicku si zo strát veľkú hlavu nerobia. Škody by mala pokryť vláda z takzvaného kalamitného fondu.

Stromy špeciálne upravujú. "Pre cider pestujeme jablone s vysokou odolnosťou proti chorobám. Stromy sú nižšie, aby sa z nich dali jablká otriasať pomocou strojov. Jabĺčka sú drobné, sladké, obsahujú málo kyselín a veľa tannínu." Jean Pierre denne ochutná niekoľko ciderov, čo je súčasťou jeho práce. Celosvetovo sa každý rok vypije viac ako 24 miliónov hektolitrov tohto nápoju. 

V okolí sa nachádza aj posledné cisterciánske opátstvo v Belgicku, ktoré nebolo zničené po francúzskej revolúcii. Mnísi tu už nežijú, no stále sa tu podľa tradičných receptov vyrába pivo, syry a sajdre. "Celá výroba piva sa uskutočňuje medzi starými múrmi opátstva, moderné nerezové nádrže sú pod strechou zo 17. storočia," povedala turistická sprievodkyňa Martine Crahay.

Súvisiace články