Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jedlo nepatrí do koša. V anglickom supermarkete kúpite potraviny tesne pred dátumom spotreby
Zdielať na

Jedlo nepatrí do koša. V anglickom supermarkete kúpite potraviny tesne pred dátumom spotreby

Ľudstvo produkuje stále viac a viac odpadu. Obchodníci sa preto rozhodli zatočiť s plytvaním potravín a v Anglicku otvorili prvý supermarket, v ktorom si kúpite výrobky tesne pred dátumom spotreby. Nápad sa pozdáva najmä tamojším obyvateľom.

Ušetriť peniaze za nákup a zároveň urobiť niečo pre životné prostredie. S touto myšlienkou prišiel reťazec Co-op's 125 vo východnom Anglicku, ktorý ako prvý zaradil do svojej ponuky potraviny tesne pred dátumom spotreby. Cestoviny, ryžu či konzervované ovocie alebo strukoviny si môžu zákazníci kúpiť za symbolických 10 pencií, čo je v prepočte asi 10 centov.

"Nie je to o peniazoch, ale o citlivom prístupe znížiť plytvanie potravín a ich udržaní v potravinovom reťazci. Ich predajom môžeme ročne zachrániť až 50-tisíc kusov tovaru, ktorý by inak skončil v smetnom koši," uviedol výkonný riaditeľ prevádzky Roger Grosvenor podľa portálu news.sky.com.

Podľa odhadov sa v Spojenom kráľovstve ročne vyhodí až 7 miliónov ton potravín. Práve z tohto dôvodu odsúhlasila tamojšia potravinová agentúra takýto druh podnikania. Majstrami v plytvaní sú však aj Slováci, ktorí podľa dát Eurostatu z roku 2015 vyhodili ročne 163 kíl potravín na osobu. Európsky priemer je 173 kilogramov.

Súvisiace články