Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bolí vás hlava alebo máte alergiu? Bozkávajte sa!
Zdielať na

Bolí vás hlava alebo máte alergiu? Bozkávajte sa!

Archívna reportáž

Je symbolom romantickej lásky a taktiež výrazom citu a intimity medzi dvomi osobami. Bozkávanie je ale viac než gesto lásky a barometer vzťahov medzi pármi. Pomáha taktiež zmierňovať príznaky alergie a zvyšuje imunitu, píše taliansky denník La Republica.

Koľko bozkov dávame? Taliani patri k tým, ktorí sa bozkávajú najviac. Približne 75 percent populácie sa bozkáva niekoľkokrát za týždeň, zatiaľčo vo svetovom merítku to je len 56 percent. Bozky majú neprehliadnuteľný prínos a môžu byť považované za terapeutické.

Bozk charakterizuje všetky citové vzťahy: od materského po vzťah medzi priateľmi a potom medzi milencami. A môže byť akýmsi merítkom nášho sexuálneho života.

"Bozk je dokonalou harmóniou medzi otvorenými ústami a pohybom jazyka a zubov. Je to ako tango, pretože ako je tomu aj u tohto tanca, tak aj pri bozku je tu ten, kto vedie," vysvetľuje riaditeľka Medzinárodného sexuologického inštitútu Roberta Giommi. Obvykle vo fáze, kedy sa láska rodí, je bozk veľmi vášnivý. "Keď sme zamilovaní, je bozk hlboký a aj keď nemusí byť predohrou k sexu, zásadným spôsobom charakterizuje erotický aspekt páru. Vyžaduje telesnú dôveru a emotívnu výmenu," hovorí expertka.

Počas desiatich sekúnd trvania bozku si vymeníme 80 miliónov baktérií, vrátane tých škodlivých, ak je ten, kto sa bozkáva chorý K nám nepochybne patrí streptokok a vírus Epstein-Barrovej, ktorý odovzdáva známu "chorobu s bozkovu", mononukleózu.

Bolí vás často hlava? Bozkávajte sa!

Bozk nám ale posilňuje imunitu a pripravuje nás čeliť infekciám a chorobám. Pomáha proti stresu a bolestiam hlavy a robí nás krajšími. Prispieva totiž k znižovaniu váhy a k boji proti vráskam. Je veľa dobrých dôvodov na to, aby sme sa viac bozkávali.

Ako starneme a vzťah v páre sa stabilizuje, je práve bozk tým aktom intimity, ktorý je ako prvý stále vzácnejší. "Keď majú partneri medzi sebou problémy, je vášnivý bozk jednou z prvých vecí, ktoré miznú. Bozk je teda dobrým spôsobom, ako zistiť úroveň intimity, a keď sa vytratí, je potrebné sa pýtať prečo. Je to nepochybne signálom strácajúceho sa citu," myslí si Roberta Giommi.

Bozk je bežný aj medzi priateľmi alebo rodičmi a deťmi. Symbolizuje vzťah, ktorý vyjadruje starostlivosť a starostlivosť, ako je tomu v prípade detí, pre ktoré je to tiež dôležitý signál. Napríklad pusa na dobrú noc je pre ne prejavom lásky a pomáha im pokojne spať. Medzi priateľmi vyjadruje silnú blízkosť.

Prečo bozk robí tak dobre?

Zakladateľ Talianskej spoločnosti psychoneuroendokrinoimunológie Francesco Bottaccioli vysvetľuje, že pozitívne emócie pri bozkávaní majú dobrý vplyv na posilnenie imunitného systému. Aktivuje sa uvoľňovanie neurotransmiterov, ako je adrenalín, dopamín, endorfín, kanabionidy a všetky látky, ktoré majú priaznivý účinok na úrovni mozgu a imunitného systému.

Podľa japonskej štúdie je možné pomôcť bozkom zmierniť príznaky alergie Imunitný profil po polhodine bozkávania je u osôb s alergiou výrazne iný než u osôb, ktoré sa nebozkávali. "Alergie sú prejavom nevyváženého imunitného systému a bozk tým, že vyplavuje tieto hormóny, imunitný systém vyvažuje a v dôsledku tohto sa zmierňujú príznaky alergie," uviedol Bottaccioli.

Bozky určite posilnili imunitu aj americkej gymnastke Simone Biles. Prekvapil ju a vynbozkával jej miláčik Zac Efron. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie