Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Za všetkým hľadaj bielkoviny: 8 príznakov, že vášmu telu chýba proteín
Zdielať na

Za všetkým hľadaj bielkoviny: 8 príznakov, že vášmu telu chýba proteín

Odporúčaná denná dávka bielkovín predstavuje u mužov 56 a u žien 46 gramov. Ak vášmu telu chýba proteín, jeho nedostatok sa môže prejaviť vážnymi zdravotnými problémami.

#1 Vlčí hlad

Ak máte potrebu neustále vyjedať chladničku, môže to byť práve preto, že vášmu telu chýbajú bielkoviny. Potraviny s vysokým obsahom kalórií a cukru vymeňte radšej za mliečne výrobky, hovädzie mäso alebo ryby.

#2 Ochabnuté svaly a bolesti kĺbov

Najviac bielkovín sa nachádza v svaloch, ktoré sú nevyhnutné pre ich rast. Ak pociťujete bolesti svalov alebo ste rapídne schudli, môže to byť znakom nedostatku proteínu v tele. Tento problém sa vyskytuje najmä u starších ľudí.

#3 Suchá pokožka a polámané nechty

Trápia vás polámané nechty alebo sa na nich dokonca objavili biele pásiky či hnedasté škvrny? Zrejme potrebuje doplniť bielkoviny. Ich nedostatok nepriaznivo pôsobí aj na pokožku, ktorá je suchá, šupinatá a popraskaná.

#4 Vypadávanie vlasov

Vedeli ste, že naše vlasy tvorí až 90 percent bielkovín známych ako keratín? Ak náš organizmus nedostane dostatok živín, odnesie si to naša koruna krásy v podobe vypadaných a riedkych vlasov.

#5 Tvrdnutie pečene

Je to jeden z najčastejších prejavov, že telu chýbajú bielkoviny. Tento problém je očividný u ľudí, ktorí konzumujú veľa alkoholu, obéznych ľudí a dokonca aj detí.

#6 Zvýšené riziko zlomenín

Nedostatok proteínu vedie k oslabeniu kostí, čím sa zvyšuje riziko zlomenín. Je to hlavne preto, že proteín je potrebný pri vstrebávaní vápnika a taktiež pomáha správnemu fungovaniu kostí.

#7 Poruchy so spánkom

Proteíny, ktoré získavame zo stravy, pôsobia ako stavebné prvky tryptofánu, čo je aminokyselina, ktorá spôsobuje ospalosť. Znamená to, že pred tým, ako si ľahneme do postele, by sme mali konzumovať potraviny bohaté na bielkoviny, čím dosiahneme lepší spánok.

#8 Nesprávne fungovanie mozgu

Nedostatočný príjem bielkovín sa môže odzrkadliť aj v našom myslení. U ľudí sa to prejavuje chýbajúcou motiváciou, chabou pamäťou alebo ťažkosťami pri učení.

Súvisiace články

Najčítanejšie