Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Do svetového dedičstva sa zapísal ostrov, kam majú ženy vstup zakázaný
Zdielať na

Do svetového dedičstva sa zapísal ostrov, kam majú ženy vstup zakázaný

MANUKATA / Japonský ostrov Okinoshima je po novom zapísaný do svetového zoznamu UNESCO. Okrem tejto výsady je známy aj tým, že na jeho breh majú ženy zakázané vkročiť. Ide o staroveký ostrov s náboženskými tradíciami.

Ostrov Okinoshima má históriu siahajúcu do 17. storočia. Na tomto ostrove ešte dnes stojí svätyňa Okitsu, v ktorej sa dávni duchovní modlili za ochranu a bezpečnosť námorníkov. Skôr, ako muži vkročia na ostrov, musia si zvliecť svoje oblečenie a podstúpiť očistným rituálom. Keď potom ostrov opúšťajú, nesmú si vziať so sebou nič ako suvenír alebo pamiatku.

Už oveľa skôr ako bol chrám Okitsu postavený, sa na ostrove vykonávali rituály na podporu obchodu medzi Kóreou a Čínou a dobrej plavby lodí na oceáne. Na ostrove našli tisíce artefaktov, ktoré im priniesli obchodníci z ďalekých obchodných ciest. Medzi nimi bol aj zlatý prsteň z kórejského poloostrova.  

V súčastnosti sa mužskí návštevníci môžu dostať na posvätný ostrov iba jeden deň v roku, 27. mája, pričom sú všetky rituály a tradície zachované. Pred vstupom na ostrov tak musia podstúpiť očistný rituál, uvádza portál BBC. Dostať sa tam je ale veľká vzácnosť. Počet návštevníkov je totiž obmedzený na 200 mužov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie