Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Úzkosť a stres neprežívajú len ľudia. Toto si všímajte na svojich štvornohých miláčikoch
Zdielať na

Úzkosť a stres neprežívajú len ľudia. Toto si všímajte na svojich štvornohých miláčikoch

Aj pes môže mať úzkosť a stres. Hlavne vtedy, keď ho jeho majiteľa nechá doma samého. Vedci odporúčajú, aby ste raz za čas počas svojej neprítomnosti psíka natočili. Tu sú príznaky, že vás psík trpí úzkosťou.

Nechávate svojho štvornohého miláčika často samého doma? Daily Mail uvádza, že až polovicu času, ktorý váš psík strávi osamote kňučí a breše. 

Dvaja odborníci na správanie psov odhalili ako na najlepšieho priateľa človeka vplýva to, že ostane sám. Podľa vedcov je prvých pár minút po osamotení pre psov najstresujúcejších. "Reakcia odlúčenia prichádza čoskoro po odchode majiteľa z domu. Zvyčajne začína do 30 minút, avšak pomerne často sú to už prvé minúty po tom, ako majiteľ odíde," tvrdí Alice Potterová, jedna z výskumníkov.

Príznaky úzkosti z odlúčenia

K najbežnejším príznakom takéhoto stresujúceho správania patrí zdržiavanie sa psa pri dverách, štekanie, brechanie alebo kňučanie. Niekedy sa psík aj pomočí. Menej časté príznaky sú zvracanie či nadmerné slinenie.

Pes sa podľa vedcov naučí, ktoré veci robíte bežne pred tým ako odchádzate. Zapamätá si balenie či obúvanie.Vycíti, že prichádza niečo zlé, a preto znervóznie. Na takto vystresovanom psovi je už desať minút po tom ako majiteľ odíde vidieť príznaky nervozity. Prejavuje sa to prestupovaním, kvílením či škrabaním na dvere.

V prípade, že máte šteniatko, pôsobí nasledujúcich niekoľko hodín po odlúčení aj na jeho charakter. Pes, ktorý má predispozíciu k úzkosti môže stráviť až hodiny prechádzaním okolo dverí a čakaním na majiteľa. Zo štúdie vyplýva, že pes strávi zvyčajne menej ako minútu odpočinkom, kým začne znova chodiť okolo a čakať.

Ako predísť úzkosti z odlúčenia?

"Odpočinok psa je veľmi narušený a keď sa majiteľ vráti, pes môže byť veľmi unavený a môže prespať niekoľko hodín," tvrdí doktor Blackwell. Dopĺňa, že takýto pes breše pravidelne a v krátkych časových intervaloch. 

Vedci odporúčajú majiteľom psov, aby z času na čas po odchode z domu zapli video. Je to podľa nich najľahší spôsob ako zistiť, či váš pes nevykazuje skryté znaky stresu alebo úzkosti z odlúčenia. Skoršie výskumy ukázali, že čistokrvné psy, labradory a retrívery vykazujú znaky stresu z odlúčenia viac. 

Súvisiace články

Najčítanejšie