Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nedávali ste na hodinách dejepisu pozor? Tieto filmy vás o socializme naučia oveľa viac ako v škole
Zdielať na

Nedávali ste na hodinách dejepisu pozor? Tieto filmy vás o socializme naučia oveľa viac ako v škole

Práve dnes si pripomíname 28 rokov od vypuknutia Nežnej revolúcie. Aj keď je éra socializmu dávno za nami, pre filmových tvorcov je toto obdobie vďačnou témou na spracovanie rôznych snímok. Ktoré filmy nás o bývalom režime naučia viac ako učebnice dejepisu?

1. Pelíšky

Dej sa odohráva na konci 60-tych rokov, od jesene 67 až do leta 1968. Kultový film režiséra Jana Hřebejku rozpráva príbehy troch generácií - starnúcich rodičov, dospievajúcej mládeže a malých detí. Scéna s lyžičkami, knedlíkmi "nokami" či zapíjaním ohnivej vodky robia z filmu nezabudnuteľný zážitok.

2. Občiansky preukaz

Film o štvorici adolescentov z čias, kedy vyjsť na ulicu bez občianskeho preukazu znamenalo obrovský problém a najväčším strašiakom bola povinná vojenčina. Trpká komédia vznikla na základe motívu rovnomennej knihy Petra Šabachu.

3. Učiteľka

Pomerne čerstvý film z konca 80-tych rokov o zdanlivo empatickej učiteľke, ktorú v hlavnej úlohe stvárnila Zuzana Mauréry. Pedagogička v skutočnosti svojimi žiakmi a ich rodičmi manipuluje, výsledkom čoho sú rôzne materiálne výhody a dokonca aj vidina milostného pomeru. Dokáže sa jej niekto postaviť na odpor?

4. Pupendo

Film z 80-tych rokov zobrazuje rodinu akademického sochára, ktorý musel z bližšie nešpecifikovaných dôvodov opustiť teplé miestečko vedúceho ateliéru na pražskej Akadémii. Kedysi uznávaný umelec Bedřich Mára (Bolek Polívka) sa dnes živí výrobou keramických prasiatok a je na zozname nepohodlných občanov. Podarí sa mu získať späť jeho niekdajší život?

5. Kawasakiho ruže

Renomovaný psychiater a morálna autorita má pri príležitosti výročia založenia republiky získať významné štátne ocenenie. Práve pripravovaný slávnostný akt spustí celý rad udalostí a odhalí šokujúce hriechy minulosti, ktoré mu môžu doslova zlomiť krk.

6. Eštebák

Absolvent základnej vojenskej služby Adam pracuje ako dispečer na športovom letisku v blízkosti niekdajšej západnej hranice Československa, kde zažíva aj inváziu ruských tankov. Práve tu sa začína jeho príbeh profesionálneho agenta, ktorý kvôli láske odpočúva ľudí. Neskôr však zistí, že sledujú aj jeho...

7. Šakalí léta

Muzikálová komédia o slobode, nezávislosti a rokenrole, ktorá sa odohráva v pražskom hoteli Internacional. Do pokojného malomestského života nečakane zasiahne mladý roker Bejby, ktorý svojou gitarou a výstredným oblečením rozbúri svet ľudí žijúcich vo vtedajších neľahkých časoch.

8. Muzika

Tragikomický príbeh troch muzikantov, ktorí sa snažia preraziť v hudobnom priemysle. Ústrednou postavou je talentovaný saxofonista, ktorý si svoje možnosti uvedomuje len okrajovo. O to divokejšie sa však zaplieta do deštruktívnych vzťahov, ktorých skutočný rozmer si uvedomuje príliš neskoro.

9. Kúsok neba

Obžalovaný Lukáš nedokáže ani za mrežami skrotiť svoju lásku k jazzu a ženám. Priamo vo väznici spoznáva odsúdenú Danu a ich vzťah časom prerastá do milostného pomeru. Kúsok neba je príbehom lásky, ktorá vznikla v nesprávny čas na nesprávnom mieste.

10. Good bye, Lenin!

Nadšená obdivovateľka socializmu upadne do kómy po tom, ako uvidí v televízii svojho syna, ktorý sa zúčastňuje protištátnej demonštrácie. V kóme je celých 8 mesiacov a prespí tak pád Berlínskeho múru a víťazstvo kapitalizmu. Keďže šok zo zmeny systému by ju mohol zabiť, jej syn Alex hrá pred ňou divadlo, že komunisti sú stále pri moci.

Súvisiace články

Najčítanejšie