Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Bojnický zámok si obľúbili najmä zaľúbenci. Je ich toľko, že hrozí spadnutie mosta
Zdielať na

Bojnický zámok si obľúbili najmä zaľúbenci. Je ich toľko, že hrozí spadnutie mosta

BOJNICE / Bojnický zámok patrí k najromantickejším miestam v strednej Európe. Ročne ho navštívi množstvo zaľúbených párov. Na znak svojej lásky začali pripínať zámky na most, ktorý vedie do rotundy v parku. Spočiatku to pôsobilo naozaj romanticky, no teraz vraj hrozí, že most sa zrúti. Zámkov od zaľúbencov je tam totiž priveľa.

Zámky ľudia na most vešajú už niekoľko rokov. Podľa odborníkov tým môžu vážne porušiť jeho statiku. "Zámky sú síce romantické, ale prinášajú aj negatíva. Korodujú, nie sú estetické a umiestnenie týchto zámkov znefunkční aj mostík na rotundičku," hovorí pracovníčka zámku Petra Gordíková. 

Spočiatku sa na moste objavilo pár zámkov ročne. V poslednom období pribúdajú takmer denne. Niektoré z nich sú aj dosť ťažké. A práve to je problém. Hrozí, že most nevydrží. "Môže sa stať, že tá konštrukcia, ktorá je tu niekoľko desaťročí, to nemusí vydržať a naruší to statiku celého mostíka," dodáva zamestnanec zámku Erik Kližan.  

Najnovšie zámky končia aj na oknách rotundy. Tam ale nepatria, znehodnocujú celú pamiatku. Na bojnickom zámku sa preto rozhodli pre radikálny krok. Zámky budú časom odstránené.  Zaľúbenci sa báť ale nemusia, zámky budú môcť do Bojníc nosiť naďalej. "Zriadime miesto, kde si budú môcť tie zámky pripínať, kde sa budú môcť vracať," predstiera ich plán Gordíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie