Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Saudskému kráľovi sa pokazil zlatý eskalátor. Z jeho reakcie sa smeje celý internet
Zdielať na

VIDEO: Saudskému kráľovi sa pokazil zlatý eskalátor. Z jeho reakcie sa smeje celý internet

MOSKVA / Kráľ Saudskej Arábie Salmán ibn Abd al-Azíz prišiel do Ruska na štvordňovú návštevu. Príchod tohto 81-ročného kráľa sprevádzala veľká pozornosť, nakoľko si so sebou zobral aj veľký doprovod - až 1 500 ľudí. Po prílete jeho lietadla na moskovské letisko sa však stalo niečo nečakané. Kráľov zlatý eskalátor sa pokazil v tom najnevhodnejšom momente - keď sa na ňom Salmán viezol. Táto situácia ho natoľko šokovala, že nevedel čo má robiť. Trvalo takmer pol minúty kým zišiel po schodoch po svojich.

Video z moskovského letiska sa začalo okamžite šíriť na sociálnych sieťach a ľudia si z neho začali vo veľkom uťahovať. Saudský kráľ totiž na videu vyzerá, akokeby nebol vôbec zvyknutý chodiť po schodoch. Aj na videu vidieť, ako ťažko po nich dolu schádza.

Podľa agentúry Bloomberg si Salmán ibn Abd al-Azíz zo sebou priniesol vlastný hotelový personál, vlastný nábytok s kobercami a stovky kilogramov jedla. Kráľ má dokonca zabezpečené špeciálne zásobovanie priamo zo Saudskej Arábie. Podľa expertov dá Salmán len za ubytovanie viac ako 3 milióny dolárov.

Dôležité rokovanie s Putinom

Konflikty na Blízkom východe aj na severe Afriky sa dajú vyriešiť len mierovou cestou, zhodli sa na rokovaní ruský prezident Vladimir Putin a saudskoarabský kráľ Salmán pri rokovaní v Moskve. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova.

Počas historicky prvej návštevy kráľa Salmána v Rusku uzavrelo kráľovstvo s Moskvou rad investičných dohôd v hodnote niekoľkých miliárd dolárov, ktoré by mali pomôcť ruskej ekonomike.

Podľa Lavrova chcú Moskva aj Rijád pracovať na "vzájomne prínosnom partnerstve vo všetkých sférach". Hlavy oboch štátov zdieľajú rovnaké postoje ohľadom riešenia konfliktu na Blízkom východe a kladú pritom veľký dôraz na boj proti terorizmu a dodržiavanie princípu teritoriálne celistvosti v regióne, dodal ruský hovorca.

Pozrite si celé VIDEO z letiska:

https://twitter.com/RT_com/status/916090883342290945

Opačné tábory

"Vzťahy medzi Ruskom a Saudskou Arábiou dosiahli historický okamih. Sme si istí, že posilňovanie rusko-saudských vzťahov pozitívne ovplyvní stabilitu a bezpečnosť regiónu a sveta," uviedol saudskoarabský minister zahraničia Ádil Džubajrá.

Dohody o investičnej spolupráci Rijádu a Moskvy boli uzavreté v čase, keď Rusko čelí ekonomickým problémom súvisiacimi so západnými protiruskými sankciami a nízkymi cenami ropy.

Zásadný politický prielom však podľa agentúry Reuters rokovania Putina so Salmánom nepriniesol okrem iného aj vzhľadom na to, že obe krajiny podporujú v Sýrii opačné tábory. Kým Moskva bojuje na strane režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, Rijád podporuje sýrsku opozíciu.

Salman bin Abd al-Azíz je siedmy kráľ Saudskej Arábie od januára 2015. Korunným princom sa stal po smrti svojho brata Najífa, ktorý zomrel v roku 2012. Salmánovým nástupcom na tróne by sa mal stať jeho nevlastný brat Mukrín

https://twitter.com/RT_com/status/916090883342290945

Súvisiace články

Najčítanejšie