Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Otrávil sa nemrznúcou zmesou. Zachránila ho vodka
Zdielať na

Otrávil sa nemrznúcou zmesou. Zachránila ho vodka

Archívna reportáž

LOWOOD / Neďaleko obchodu s pneumatikami našli ležať ročného kocúra, ktorému po testoch zistili otravu nemrznúcou zmesou. Okrem toho, že mu pomohla pohotová veterinárka zachránilo kocúra ešte niečo. Dobre vychladená vodka.

Podľa portálu Novinky.cz priviezli kocúra na veterinárnu kliniku v kritickom stave. Mal kŕče a veľmi nízku teplotu. Po tom ako mu urobili testy zistili, že ide o otravu nemrznúcou zmesou. Etylenglykol je prudko jedovatý a v malom mačacom organizme pracuje veľmi rýchlo. Otrava spôsobuje smrť do šiestich hodín, takže ľuďom na klinike bolo jasné, že je to otázka niekoľkých minút. Nikto z nich totiž nevedel, ako dlho ležal pri obchode s pneumatikami. 

Vtedy bolo hlavné jediné – čo najrýchlejšie dostať do kocúra alkohol. Počas otravy sa totiž enzým etylenglykol premieňa na glykolaldehyd a ten sa premieňa na kyselinu šťavelová. Tá potom vytvára kryštáliky, ktoré vedú k zlyhaniu ľadvín. Dostatočne dlho udržiavaná hladina alkoholu v krvi dokáže pri otrave pomôcť. 

Veterinárka sa preto rozhodla konať, zobrala vodku, chladenú v chladničke už od Vianoc, zmiešala ju s vodou a liečba pre kocúra bola pripravená. "Počas 12 hodín vyzeral Tipsy, že si to náramne užíva," povedala o pacientovi veterinárka Sarah Kanther. Doplnila však, že na druhý deň vyzeral, že má poriadku opicu. Najdôležitejšie však bolo, že alkoholová liečba zabrala a kocúr bol opäť zdravý. 

Meno Tipsy nedostal kocúr náhodne. Je to totiž slangový výraz pre miernu opitosť. Meno dostal kocúr priamo na klinike, pretože nemal identifikačný čip a tak nebolo možné zistiť, komu patrí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie