Polojasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Deň objatia neobišiel ani Slovensko
Zdielať na

Deň objatia neobišiel ani Slovensko

BRATISLAVA / V pondelok okolo desiatej hodiny ráno v Bratislave a v ďalších slovenských mestách vybehli medzi ľudí dobrovoľníčky, ale aj dobrovoľníci, aby poskytli svoju náruč každému, kto po objatí túži. A nebolo len tak náhodou. V pondelok sme totiž slávili Deň objatia alebo inak Hug Day.

"Je to 6. ročník v 30 mestách Slovenska a v 10 krajinách sveta od Ameriky až po Hong Kong," hovorí organizátorka Hug Day Nora Magdaléna Bělousovová. Deň objatí si získaval každým rokom viac sympatií u nás i v zahraničí. Objímanie sa páči obom stranám. Základnou myšlienkou je rozdávať radosť a pre veľký úspech ho už dva roky organizujú medzinárodne. 

Najradšej sa vraj objímajú najmladšie ročníky ako deti alebo tínedžeri. Starším ľuďom sú tomu tiež otvorení, ale predsa sú len opatrnejší a svoje kabelky si staršie dámy prísne strážia. Medzi zahraničnými turistami sú tiež rozdiely, najviac otvorení objímaniu sú americkí turisti. 

Je to zdravé

"Objímanie má dopad na fyziologické funkcie, jednak hormonálne, ale aj imunitné reakcie, kardiovaskulárny systém," vyjadril vedeckejší postoj Július Hodosy z Ústavu molekulárnej biológie. Čiže znižuje krvný tlak, chráni srdce a dýchacie cesty pred nádchami a chrípkami. Fyzický kontakt tiež potláča vnútorný stres a tým aj vyplavovanie oxytocínu - hormónu lásky a šťastia. Znižuje napätie, zvyšuje chuť do jedla, zlepšuje náladu, zdvíha sebavedomie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie