Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Máte deravú pamäť? Vaša zábudlivosť môže byť prejavom vysokej inteligencie
Zdielať na

Máte deravú pamäť? Vaša zábudlivosť môže byť prejavom vysokej inteligencie

Patríte k ľuďom, ktorí majú problém zapamätať si dôležité veci a dokonca často zabúdate? Nemusíte si z toho robiť ťažkú hlavu. Podľa najnovších vedeckých zistení môže vaša zábudlivosť súvisieť s tým, že máte vysoké IQ.

Ako sa uvádza v štúdii, ktorá bola zverejnená portálom Neuron, výpadky pamäte môžu byť prejavom nadmerne vysokej inteligencie. Váš mozog sa totiž sústredí len na najpodstatnejšie veci a menej dôležité pojmy z hlavy jednoducho vypustí. Ako uviedol jeden z autorov štúdie Blake Richards z Univerzity v Toronte, ľudia, ktorí sa snažia zapamätať si všetko, majú často problém urobiť dôležité rozhodnutia.

"Pre život je dôležité, aby náš mozog zatlačil nepodstatné detaily do úzadia a namiesto toho sa sústredil na to, ako robiť dôležité rozhodnutia v skutočnom svete," dodal Richards, ktorý túto schopnosť považuje za kľúčovú aj z hľadiska vývoja ľudstva. "Evolúcia formovala našu pamäť práve preto, aby sme boli schopní robiť inteligentné rozhodnutia, nie, aby sme uspeli vo vedomostnej súťaži," cituje vedca portál Independent.

Vedci skúmali súvis medzi mozgovou aktivitou ľudí a zvierat a stratou pamäti. Preukázalo sa, že ľudia, ktorí dokázali nahradiť zašlé spomienky čerstvými, sa dokázali rýchlejšie prispôsobiť novovzniknutej situácii, pretože ich myseľ nebola pohltená kvantom zbytočných informácií.

Súvisiace články

Najčítanejšie