Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Buďte hlavička! Týchto 7 potravín vám napumpuje váš mozog
Zdielať na

Buďte hlavička! Týchto 7 potravín vám napumpuje váš mozog

Aj vám sa stáva, že si neviete spomenúť na každodenné veci? Zabúdaniu sa dá predísť aj výberom vhodnej stravy. Z čoho by mal pozostávať váš jedálniček, aby váš mozog fungoval na plné obrátky?

#1 Oriešky

Už jedna hrsť orieškov denne prispieva k lepšiemu fungovaniu vášho mozgu. Sú skvelým zdrojom vitamínu E, ako aj nenasýtených mastných kyselín, bielkovín, vlákniny, fosforu a draslíka. Kým lieskovce podporujú činnosť mozgu, pistácie zase spomaľujú proces starnutia.

#2 Rybí olej

Aj keď táto potravina naháňa väčšine ľuďom (najmä deťom) hrôzu, pravdou je, že už jedna lyžička rybieho oleju denne je účinnou prevenciou proti zabúdaniu. Obsahuje totiž omega 3 -mastné kyseliny, ktoré náš mozog potrebuje pri spracúvaní nových informácií.

#3 Brokolica

Brokolica je skvelým zdrojom vitamínu K, o ktorom je známe, že zvyšuje kognitívne funkcie a zlepšuje výkonnosť mozgu. Na mozgovú činnosť priaznivo pôsobia aj bioaktívne látky obsiahnuté v listovej zelenine, napríklad v šalátoch, špenáte či rukole.

#4 Čučoriedky

Toto drobné ovocie je známe svojou antioxidačnou silou, čo je skvelý doping pre krátkodobú pamäť. Čučoriedky podporujú tiež bystrý zrak a myslenie.

#5 Kurkuma

Pikantné korenie sa osvedčilo nielen v boji proti nadbytočným kilám, ale tiež ako palivo pre správne fungovanie mozgu. Udržiava sviežu myseľ, chráni pred výpadkami pamäti a spomaľuje starnutie. V obchode ju dostanete samostatne, prípadne ako súčasť karí korenia.

#6 Vajíčka

Vajíčka sú významným zdrojom proteínov a komplexu B-vitamínov. Tieto vitamíny spomaľujú starnutie a odumieranie mozgových buniek a zabraňujú vzniku niektorých chorôb. Taktiež sa odporúčajú tehuľkám, keďže sú prospešné pre zdravý vývoj mozgu plodu.

#7 Paradajky

Paradajky obsahujú mnoho prospešných živín, ako je napríklad lykopén. Tento silný antioxidant chráni náš mozog pred demenciou. Množstvo lykopénu sa v rajčinách znásobí v prípade, že sú tepelne upravené.

Súvisiace články