Buďte hlavička! Týchto 7 potravín vám napumpuje váš mozog
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Aj vám sa stáva, že si neviete spomenúť na každodenné veci? Zabúdaniu sa dá predísť aj výberom vhodnej stravy. Z čoho by mal pozostávať váš jedálniček, aby váš mozog fungoval na plné obrátky?
#1 Oriešky
Už jedna hrsť orieškov denne prispieva k lepšiemu fungovaniu vášho mozgu. Sú skvelým zdrojom vitamínu E, ako aj nenasýtených mastných kyselín, bielkovín, vlákniny, fosforu a draslíka. Kým lieskovce podporujú činnosť mozgu, pistácie zase spomaľujú proces starnutia.
#2 Rybí olej
Aj keď táto potravina naháňa väčšine ľuďom (najmä deťom) hrôzu, pravdou je, že už jedna lyžička rybieho oleju denne je účinnou prevenciou proti zabúdaniu. Obsahuje totiž omega 3 -mastné kyseliny, ktoré náš mozog potrebuje pri spracúvaní nových informácií.
#3 Brokolica
Brokolica je skvelým zdrojom vitamínu K, o ktorom je známe, že zvyšuje kognitívne funkcie a zlepšuje výkonnosť mozgu. Na mozgovú činnosť priaznivo pôsobia aj bioaktívne látky obsiahnuté v listovej zelenine, napríklad v šalátoch, špenáte či rukole.
#4 Čučoriedky
Toto drobné ovocie je známe svojou antioxidačnou silou, čo je skvelý doping pre krátkodobú pamäť. Čučoriedky podporujú tiež bystrý zrak a myslenie.
#5 Kurkuma
Pikantné korenie sa osvedčilo nielen v boji proti nadbytočným kilám, ale tiež ako palivo pre správne fungovanie mozgu. Udržiava sviežu myseľ, chráni pred výpadkami pamäti a spomaľuje starnutie. V obchode ju dostanete samostatne, prípadne ako súčasť karí korenia.
#6 Vajíčka
Vajíčka sú významným zdrojom proteínov a komplexu B-vitamínov. Tieto vitamíny spomaľujú starnutie a odumieranie mozgových buniek a zabraňujú vzniku niektorých chorôb. Taktiež sa odporúčajú tehuľkám, keďže sú prospešné pre zdravý vývoj mozgu plodu.
#7 Paradajky
Paradajky obsahujú mnoho prospešných živín, ako je napríklad lykopén. Tento silný antioxidant chráni náš mozog pred demenciou. Množstvo lykopénu sa v rajčinách znásobí v prípade, že sú tepelne upravené.