Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Orlia rodinka adoptovala mláďa svojho úhlavného nepriateľa
Zdielať na

Orlia rodinka adoptovala mláďa svojho úhlavného nepriateľa

Archívne video

BRATISLAVA / Neobyčajný prípad, keď orly bielohlavé začali zdieľať hniezdo s jedným zo svojich najväčších rivalov, zaznamenali vo vtáčej rezervácii Shoal Harbor na juhozápade Kanady. Orly ponúkli útočisko mláďati myšiaka červenochvostého, menšieho dravca, ktorý je inak ich nepriateľom a často aj potravou. Táto orlia rodinka sa ale o malého operenca stará ako o vlastného.

Orol bielohlavý a myšiak červenochvostý, dravci žijúci v Amerike, sú vo voľnej prírode veľkými rivalmi. Často medzi nimi dochádza k leteckým súbojom a orly bežne lovia  mláďatá ako potravu.

Menší dravec žije spolu s tromi orlími mláďatami a ich rodičmi, ktorí sa o neho starajú ako o vlastného. Odborníci diskutujú o tom, ako sa myšiak do orlieho hniezda vôbec dostal. Najpravdepodobnejšie je, že mláďa orly ulovili v jeho materskom hniezde a do nového domova ho priniesli ako potravu.


V orlici sa ale najskôr prebudil materský inštinkt a začala mláďa myšiaka kŕmiť, pretože zúfalo volalo po potrave, bez toho aby si uvedomovalo akékoľvek nebezpečenstvo. Neskôr ho automaticky prijala za svojho, píše portál Novinky.cz.

Podľa riaditeľa miestnej nadácie na ochranu zvierat Davida Birda sa však malý myšiak ešte stále môže stať potravou pre orly. Jedného dňa si totiž väčší dravec môžu uvedomiť, že im slabší operenec skrátka zaberá miesto. Otázkou tak je, ako dlho táto vtáčia symbióza potrvá, a hlavne, ako celý príbeh skončí.

Súvisiace články

Najčítanejšie