Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tak tento Rus sa už nikde nestratí. Do hrude si implantoval kompas
Zdielať na

Tak tento Rus sa už nikde nestratí. Do hrude si implantoval kompas

NOVOSIBIRSK / Dvadsaťšesťročný programátor Daniil Lytkin zaujal na sociálnych sieťach svojím kúskom. Nechal si implantovať do hrude kompas, ktorý zavibruje vždy, keď sa tvárou otočí k severu.

"Lišajníky už nepotrebuje," komentujú odborníci nápad, s ktorým prišiel mladý Rus. Najznámejší spôsob, ako rozpoznať svetové strany je práve podľa lišajníkov, ktoré rastú na stromoch. 

Danii je tak prvým Rusom, ktorý niečo také podstúpil. Telový kompas reklamovala britská spoločnosť Cyborg Nest. Hneď ako sa o novom projekte dozvedel, v predstihu si objednal ich kompas North Sense. Nevadilo mu ani, že firma tento produkt ešte len vyvíjala. Dostal preto výhodnejšiu uvádzaciu cenu 250 libier (takmer 300 eur). Čip-kompas si nechal potom implantovať v tetovacom štúdiu. 

"Keď sa ma pýtajú, k čomu potrebujem kompas v hrudi, odpovedám, že je to super," tvrdí Lytkin. "Ak mám ísť viac do hĺbky, tak to súvisí s ideou transhumanity a kyborgov. Praktický cieľ v podobe navigácie som nemal, ale vždy ma lákala myšlienka rozšíriť možnosti svojho tela. Človek je schopný vnímať nepatrnú časť toho, čo sa okolo deje," vysvetľuje ďalej. Podľa jeho názoru časom prestane vnímať vibrácie ako také a premení sa to na pocit vnímania smeru. 

Súvisiace články

Najčítanejšie