Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Aj géniovia svojej doby sú len ľudia: Úchylky slávnych, nad ktorými vám bude rozum stáť
Zdielať na

Aj géniovia svojej doby sú len ľudia: Úchylky slávnych, nad ktorými vám bude rozum stáť

Stoja za prevratnými vynálezmi, objasnili tajomstvá prírody a napísali romány, ktoré si našli svojich čitateľov po celom svete. I tak mali svoje tajomstvá a zlozvyky, ktoré dokazujú, že napriek svojmu obrovskému talentu boli tiež len ľuďmi.

Jedno presso, prosím

Veta, ktorú vyslovoval francúzsky spisovateľ Honoré de Balzac až 50-krát denne. Presne toľko šálok kávy "stiahol" v priebehu 24 hodín! Veril totiž, že práve kofeínový životabudič naštartuje tvorivosť potrebnú k písaniu. Nebol zrejme ďaleko od pravdy - veď jeho životné dielo Ľudská komédia obsahuje až 97 románov.

Strapatý gurmán

Albert Einstein, ktorý stojí za teóriou relativity, nikdy nebol úplne normálny. Naučil sa rozprávať až v troch rokoch, nenosil ponožky, vyhýbal sa holičom a mal prinajmenšom neštandardné chute. Vraj raz, keď videl na zemi kobylku, zohol sa a zjedol ju. Nuž, genialita si v jeho prípade zrejme vyžiadala najvyššiu daň...

Polievkou k vytúženému fleku

Vynálezca Thomas Alva Edison používal pri pracovných pohovoroch neobvyklú metódu. Namiesto toho, aby ste rozprávali o svojich dobrých a zlých vlastnostiach, ste museli pred ním zjesť tanier polievky. Tí, ktorí si do nej dávali soľ bez toho, aby ju najprv ochutnali, u neho okamžite skončili. Okrem toho preferoval polyfázický spánok, ktorý je stále v štádiu výskumu.

Skrútiť prsty, pomodliť sa a spať

Ďalší vynálezca, ktorý opovrhoval spánkom, bol Nikola Tesla. Vraj spal len 2 hodiny denne, čo viedlo k tomu, že sa ako 25-ročný úplne zrútil. A hoci toho veľa nenaspal, predtým, ako vliezol do postele, si rád doprial netradičný rituál. Skrútil si prsty na nohách, pretože sa domnieval, že tým posilní mozgové bunky.

Predchodca ľadovej výzvy

Ludwig van Beethoven sa považuje za jedných z najväčších svetových skladateľov. Proces jeho tvorby bol však mierne netradičný, keďže symfónie komponoval tak, že si na hlavu vylieval kýble s vodou. Žeby bol Beethoven prvým človekom, ktorý absolvoval Ice Bucket Challenge?

Súvisiace články

Najčítanejšie