Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vedci už tušia príčinu mužskej homosexuality. Odpoveď našli v génoch
Zdielať na

Vedci už tušia príčinu mužskej homosexuality. Odpoveď našli v génoch

Mýtus o tom, že homosexualitu majú na svedomí gény, nebude zrejme ďaleko od pravdy. Vedcom sa totiž vôbec po prvýkrát podarilo dokázať, že náklonnosť k rovnakému pohlaviu môže mať svoj pôvod práve v genetike. Výskum, ktorý sa týkal len mužov, priniesol prekvapujúce odhalenia.

Tím genetikov z NorthShore University analyzoval DNA u viac ako 2-tisíc heterosexuálnych i homosexuálnych mužov. Orientáciu určili na základe sexuálnej identity a pocitov, ktoré uviedli samotní muži. Pri rozbore si všimli dve genetické variácie, ktoré sa často opakovali v prípade gayov.

"Cieľom štúdie bolo nájsť genetický pôvod mužskej homosexuality a tým aj zvýšiť naše vedomosti o biologických mechanizmoch, ktoré sú základom sexuálnej orientácie," uviedol pre portál Science Alert psychiater Alan Sanders.

Na účely výskumu účastníci poskytli vzorku DNA v podobe krvi alebo slín. Vedci následne tieto vzorky porovnali a hľadali zmeny v ich stavbe. Narazili na dva konkrétne chromozómy, ktoré vykazovali variácie na génoch. Rozdiely zaznamenali na 13.chromozóme v oblasti génu SLITRK6 a na 14.chromozóme s rozdielnym génom TSHR.

"Gay gén" neexistuje

Práve gén SLITRK6 je zodpovedný za určité oblasti v medzimozgu. Predošlé výskumy pritom dokázali, že veľkosť medzimozgu homosexuálov sa v porovnaní s heterosexuálmi líšila. Na sexuálnu orientáciu však môže mať vplyv tiež nefunkčnosť štítnej žľazy počas tehotenstva matky, čo len dokazuje, že pri homosexualite zohrávajú rolu viaceré faktory.

Ako však pokračuje štúdia, neznamená to, že vedcom sa podarilo objaviť jednoznačný "gay gén". "Pochopenie pôvodu sexuálnej orientácie nám umožňuje naučiť sa veľa o sexuálnej motivácii, sexuálnej identite, rodovej identite a rozdieloch medzi pohlaviami," dodal Sanders.

Súvisiace články

Najčítanejšie