Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tak toto trochu prepískli: Múzeum porovnáva černocha s opicou!
Zdielať na

Tak toto trochu prepískli: Múzeum porovnáva černocha s opicou!

O tom, že umenie je neraz kontroverzné, sa na vlastné oči presvedčili návštevníci múzea Hubei Provincial Museum v čínskom meste Wuhan. Aj keď mala byť výstava s názvom Toto je Afrika poctou pre ľudí žijúcich na tomto kontinente, tá práve naopak vyvolala búrlivé emócie.

Fotografie cestovateľa a stavebného magnáta Yua Huipinga znázorňujú napríklad kričiaceho černošského chlapca vedľa záberu rozzúrenej gorily. Ďalšia snímka zase porovnáva ľudskú a opičiu ruku. Niektorí ľudia sa tiež podľa kurátorov výstavy podobajú žirafe alebo gepardovi, čím si múzeum vyslúžilo najmä kritiku Afričanov.

Youtube.com/Shangaiist

​Kontroverznú expozíciu doteraz videlo podľa britského Guardian viac ako 141-tisíc ľudí. To, že boli fotografie mierne cez čiaru, si zrejme uvedomili aj samotní organizátori, ktorí medzitým koláže zvierat s Afričanmi stiahli. Múzeum sa však bráni a obvinenia z rasizmu odmieta.

"Cieľovou skupinou boli hlavne Číňania. Múzeum však chápe, že obrazy sa mohli dotknúť našich afrických priateľov, a preto boli odstránené z rešpektu voči ich obavám," prehlásil kurátor vo vyhlásení. Zároveň dodal, že v čínskej kultúre sa prirovnanie zvierat k ľuďom považuje za kompliment a nie urážku.

Pozrite si fotografie, ktoré rozhnevali Afričanov:

Súvisiace články

Najčítanejšie