Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Neuveriteľné! Špáranie v nose je zdravé
Zdielať na

Neuveriteľné! Špáranie v nose je zdravé

Archívne video

LONDÝN / Vedci prichádzajú s prevratným objavom, nad ktorým sa zháči každý rodič. Hlieny, ktoré produkuje nos, majú priaznivé účinky na naše zdravie. Deti by preto nemali napomínať keď sa špárajú v nose.

Od malička rodičia vštepujú deťom, že špárať s v nose a jesť sople, je nechutné a nehygienické. Vedci hovoria opak. Deti, ktoré konzumujú hlieny z nosa, majú lepšiu imunitu a sú zdravšie ako tie, ktoré poslúchli svojich rodičov. Naša posadnutosť v oblasti hygieny viedla k zvýšeniu alergií a autoimunitných porúch, ako je artritída, uvádza britský portál Daily Mail.

"Jesť takéto hlieny je skvelý spôsob, ako posilniť imunitný systém tela. Po zdravotnej stránke to má veľký zmysel a je to úplne prirodzené. Nos je ako filter, v ktorom sa zhromažďuje veľké množstvo baktérií, a keď sa táto zmes dostane do čriev, funguje ako liek," vysvetľuje rakúsky pľúcny špecialista profesora Friedrich Bischinger. 

Okrem iného sople sú bohatým zdrojom dobrých baktérii, ktoré chránia zuby pred bakteriálnymi kmeňmi a zabraňujú ich šíreniu do dutín. Výskumníci sa už snažia vytvoriť synteticky vyrobený hlien, ktorý by pridávali do zubnej pasty a žuvačiek. Tiež sa nosné hlieny vedia brániť proti dýchacím infekciám, žalúdočnými vredmi a dokonca i HIV.  

Preto podľa vedcov by sa ľudia nemali prehnane báť o hygienu a žiť tak iba v sterilnom prostredí. Môže to byť viac na škodu. Doktor Scott Napper, profesor biochémie, povedal: "Príroda nás tlačí robiť iné veci, pretože je pre nás výhodné mať určité správanie, konzumovať rôzne druhy potravín. Takže keď máte nutkanie špárať si v nose, mali by ste ísť s prírodou."

Súvisiace články

Najčítanejšie