Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Často a bez dôvodu plačete? Chránite si tým svoje zdravie
Zdielať na

Často a bez dôvodu plačete? Chránite si tým svoje zdravie

Patríte k ľuďom, ktorí sa rozplačú aj bez príčiny a vaše okolie vás preto považuje za ufňukaného slabocha? Z reakcií vašich známych si nerobte ťažkú hlavu. Ako totiž preukázali najnovšie výskumy, občasný výlev emócií prospieva nášmu zdraviu. Nasledujúce dôvody vás presvedčia o tom, že za slzy sa netreba vôbec hanbiť. Dokonca ani vtedy, keď ste dvojmetrový chlap a máte svaly Vina Diesela.

1. Plač prináša pozitívne uvoľnenie

Dostavil sa po tom, ako ste si od srdca poplakali pri vašom obľúbenom filme nečakaný pocit uvoľnenia? Po plači je totiž telo schopné spomaliť dýchanie aj tep srdca. Môže za to parasympatický nervový systém v tele, ktorý vyšle očiam signál, aby spustili slzy. Podľa štúdie Univerzity v Južnej Floride sa až 88 percent respondentov cítilo lepšie po tom, ako si poplakali.

2. Slzy vyplavujú z tela nebezpečné látky

Ľudské slzy obsahujú stresový hormón a ľudia s vyššou hladinou tejto látky sú vystavení väčšiemu riziku rôznych ochorení. Jedným z nich je napríklad Addisonova choroba, ktorá môže spôsobiť extrémnu únavu, nízku hladinu cukru až depresiu. Plačom sa tento hormón vyplaví z tela von, vďaka čomu sa človek cíti pokojnejší.

3. "Fňukaním" rastie naše emociálne vedomie

Ľudia sú na rozdiel od zvierat jediné tvory na planéte, ktoré plačú aj preto, ako sa cítia. Občasný prúd sĺz tak u ľudí zvyšuje ich emocionálnu inteligenciu, vďaka čomu si uvedomujú ďalšie pocity, ako je šťastie, úľava či vďačnosť.

4. Zmierňuje sa stres

Experimentálny psychológ Alex Goetz zistil, že ak nás naše vlastné slzy privádzajú do rozpakov, pravdepodobne sme dosiahli vysokú hladinu stresu škodlivú pre naše zdravie. Odborníci tvrdia, že ľudia, ktorí dokážu plakať bezprostredne a slzy nezadržiavajú, pociťujú okamžitú úľavu.

5. Ste predsa len človek!

Plačom dávate svojmu okoliu najavo, že aj keď na prvý pohľad pôsobíte ako Železná lady, v skutočnosti ste krehká bytosť z mäsa a kostí. V Japonsku a Veľkej Británii dokonca vznikli špeciálne kluby, kde hrá smutná hudba alebo filmy, pri ktorých sa môžu ľudia naplno oddať svojim emóciám.

Pozrite sa, ako to vyzerá v britskom "plačúcom klube" Loss.

Súvisiace články

Najčítanejšie