Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Z Londýna do New Yorku za 3,5 hodiny
Zdielať na

VIDEO: Z Londýna do New Yorku za 3,5 hodiny

LONDÝN / Supersonické lietadlo XB-1 zvládne cestu medzi Veľkou Britániou a Spojenými štátmi za polovicu času, než je tomu dnes. Najrýchlejšie civilné lietadlo je v súčasnosti vo výstavbe. Budúci rok sa uskutoční jeho test a letenky by sa mali začať predávať do desiatich rokov.

Tím odborníkov z Boom Technology získal finančné prostriedky na to, aby mohol pokračovať vo vývoji a vzniku najrýchlejšieho civilného lietadla. "Dostali sme 33 miliónov dolárov, ktoré by mali stačiť na vytvorenie prototypu lietadla XB-1," uviedol zakladateľ Bloom Technology Blake Scholl.

V porovnaní s ostatnými lietadlami je o tretinu menší. Stroj je dlhý 21 metrov a rozpätie krídel má päťmetrové. Sedadlá budú rozmiestnené ako v biznis triede a cena letenky bude tiež podobná. 

Na vývoji tohto superlietadla sa podieľajú skúsení technici, kozmonauti a inžinieri z Anglicka a Francúzska. "Máme všetky potrebné diely, správny materiál, technológiu, dodávateľa aj kapitál. Je čas začať prepisovať rýchlostné rekordy," dodal Scholl.

Rovnako ako nadzvukový Concorde bude XB-1 lietať vyššie než klasické lietadlá, približne nad 18 tisíc metrov nad zemou. Cestujúci si ale túto zmenu nevšimnú. S rýchlosťou 2335 km/h a doletom 1852 kilometrov sa tak nazdvukové lietadlá vrátia späť do hry.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články