Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sledovaním hororu schudnete. Prirovnávajú to k polhodinovej chôdzi
Zdielať na

Sledovaním hororu schudnete. Prirovnávajú to k polhodinovej chôdzi

BRATISLAVA / Radi sa bojíte? Vedci totiž zistili, že pri sledovaní hororov môžete napríklad schudnúť. Strach uvoľňuje adrenalín, ktorý zároveň zvyšuje imunitu. Lenže ľuďom so srdcovými problémami, či vysokým krvným tlakom lekári odporúčajú úplne iný žáner - romantiku.

Záhadne sa hýbajúce predmety v jednej miestnosti v slovenskom horore "Zlo", či krvilační upíri na Aljaške počas Noci dlhej 30 dní. Zatiaľ čo niektorí si zakrývame oči a zapchávame uši , milovníci hororov sú vo vytržení. "Predovšetkým pri sledovaní hororu pociťuje človek nejaký strach, úzkosť, vtedy je to stres pre ľudský organizmus a vylučuje sa adrenalín," vysvetľuje lekár Valér Husarovič. 

"Po skončení filmu má človek pocit, že má veľa energie v sebe, lepšie toleruje napríklad aj bolesť," hovorí neurológ Nizar Najar. Adrenalín totiž mobilizuje imunitný systém, srdce pracuje rýchlejšie ,zvyšuje tep a rýchlosť metabolizmu tela. Laicky povedané pri sledovaní hororov by sme mohli schudnúť.
"Adrenalín - tam je vyššie spaľovanie áno," hovorí lekár. 

Londýnski vedci totiž v minulosti vo svojom výskume zistili, že pri pozeraní hororu spálil každý jeden dobrovoľník viac ako 100 kalórii,  čo zodpovedá asi 30 minútovej chôdzi. "U ľudí, ktorí vážia 100 kíl a viac by museli asi 23 hodín sledovať horory, aby schudli," vysvetľuje Husarovič. 

"Horor celkove pre niektorých ľudí prináša také očistenie, vlastne potom keď to celé prejde, tak sa cítia ako po dobrej saune, jednoducho všetko z nich spadne," uvádza psychológ Karol Kleinmann. 

Niekto sa pri horore príjemne bojí, iný umiera strachom. Lekári pre psychicky labilnejších ľudí, či ľudí so srdcovými problémami horory neodporúčajú. "V organizme sa vyplavujú endorfíny, rôzne hormóny ako dopamín, serotonín, oxytocín a adrenalín," vymenováva Najar. "Čiže u ľudí so srdcovocievnymi ochoreniami hlavne s vysokým tlakom by som neodporúčal tie horory pozerať," dodáva lekár.

Podľa filmového kritika patria medzi najlepšie horory aj naďalej tie zo 70. a 80. rokov. "Hovorí sa, že Steven Spielberg a jeho Čeluste zo 75-teho roku skutočne naštartovali strach ľudí z niečoho, čo je pod nimi. Exorcista - má so svojou premiérou spojené aj omdlievanie ľudí počas projekcií - čiže ľudia chceli o to viac film vidieť, čo je krajšie ako zomrieť v kine pri filme ? Nič," vysvetľuje filmový kritik Peter Konečný. 

Ľudia na východe Slovenska majú strach z očí:​

Súvisiace články

Najčítanejšie